Mjesec dana nisam jela ništa poslije 7 uveče: A ovo su rezultati koji su me ODUŠEVILI

Zdrav život
Mjesec dana nisam jela ništa poslije 7 uveče: A ovo su rezultati koji su me ODUŠEVILI
Kao i većini ljudi, i meni je najslađe da noću uronim u frižider i nađem najgoru stvar za mene koja se u tom trenutku nalazi u njemu.

Kao i većini ljudi, i meni je najslađe da noću uronim u frižider i nađem najgoru stvar za mene koja se u tom trenutku nalazi u njemu. A onda sam riješila da mjesec dana pokušam da ne jedem uveče - ovo su rezultati.

Riješila sam da mjesec dana ne jedem dva sata prije spavanja. Kako ustajem oko 5:30 svakog jutra, znači da legnem oko devet uveče. A to dalje znači da ne smijem da jedem ništa poslije sedam uveče. Odmah sam znala da to neće biti lako izvesti, ali sam riješila da probam. I evo kako je prošlo.
 
ČVRSTA PRAVILA SU POMOGLA
Uglavnom večeram sa dhecom oko šest, pa sam vodila računa da svakako svi završimo sa obrokom do sedam. Nakon toga su slijedili problemi jer sam navikla, kao i klinci, da poslije toga nešto gricnemo. Davala sam sve od sebe da makar ne posustanem i ne pojedem slatkiše, pa bih odmah poslije večere pojela voćku ili parče sira i to je bilo to. Inače imam naviku da i oko osam pojedem čokoladicu ili sir, ali sada sam to sebi strogo zabranila.
 
To što sam rekla da nema klope poslije sedam mi je u jednu ruku olakšalo, u drugu otežalo stvari. Bilo mi je lakše jer umjesto maglovitog obećanja da "nema grickanja prije kreveta", sada sam imala pravilo "nema hrane poslije sedam". U početku sam se par puta okliznula, ali onda mi je postajalo sve lakše i lakše da ispratim pravilo. A naročito mi je olakšala jedna caka - da odmah poslije večere operem zube, jer nakon toga nisam željela da ih prljam jer sam previše lijenja da ih ponovo perem.

IZLASCI SU BILI PROBLEM
Muž i ja često izlazimo na večere sa prijateljima, a to obično nije prije osam uveče. Nisam znala kako da izvedem da ne prekršim svoje pravilo, a da opet izađem. Da ostanem budna dva sata nakon povratka kući nije dolazilo u obzir, a moji prijatelji nisu pristajali da zakažemo večere ranije. Zato sam prosto smanjila izlaske tog mjeseca (na večeru sam sa prijateljima izašla četiri puta za cijeli mjesec).

 
DOBRA NAVIKA SE PROŠIRILA NA PORODICU
Iako je prošao cijeli mjesec, rešila sam da probam da pravilo nejedanja poslije sedam zadržim i dalje i proširim ga na djecu. I već sam ih navikla da poslije večere operu zube i ne gnjave sa grickalicama.
 
I tako se jedan običan eksperiment pretvorio u zdraviji način života za mene, ali i porodicu. A usput sam primetila i da mnogo lakše uskačem u tjesne farmerke!
 

Ne propustite