Čovjek iz BiH opljačkao banku iz koje su ukrali 850 miliona dolara

Nauka i tehnologija
Čovjek iz BiH  opljačkao banku iz koje su ukrali 850 miliona dolara
U BiH je najveći problem što nema preciznih statističkih podataka o cyber kriminalu. Baze u policijskim strukturama pokazuju da je to gotovo nebitan problem, ali se to dešava zbog neprijavljivanja, neprocesuiranja, i neprepoznavanja da se radi o cyber kriminalu, upozorava Murtezić

Cyber kriminal ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu, a najveći problem je što ta vrsta kriminala nema granica. Stručnjaci tvrde da se ''podzemlje'' u informacionim tehnologijama teško može pratiti i spriječiti jer se razvija jako brzo.

Direktor Javne ustanove ''Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH'' Arben Murtezić Feni je kazao da je gotovo nemoguće odrediti nadležnost i odakle je došla opasnost te ko treba da procesuira onoga ko je prekršio zakon, počinivši krivično djelo cyber kriminala.

- Kod drugih krivičnih djela nema posebnih problema kod određivanja nadležnosti, ali u cyber kriminalu je problem što se iz Australije preko servera u Singapuru može počiniti djelo koje ima posljedicu u BiH. Taj kriminal je globalan i neki zakoni iz fizičkog svijeta se teško mogu primijeniti u cyber svijetu - rekao je Murtezić.

Kaže da je u BiH najveći problem što nema preciznih statističkih podataka o cyber kriminalu. Navodi da baze u policijskim strukturama pokazuju da je to gotovo nebitan problem, ali da se to dešava zbog neprijavljivanja, neprocesuiranja, i neprepoznavanja da se radi o cyber kriminalu.

- Da bi se bilo šta uradilo potrebna je dijagnoza i identificiranje, a mi zvaničnih podataka nemamo - naglasio je Murtezić.

Dodao je da se ne može reći da je država neaktivna po pitanju borbe protiv cyber kriminala, ali da je prate isti problemi kao i druge mnogo razvijenije države.

Govoreći o slučajevima kada je BiH napadnuta izvan njenih granica i druge države iz BiH podsjetio je da je FBI prije nekoliko godina uhapsio grupu, u kojoj je bio čovjek iz BiH, koja je izvršila pljačku banke iz koje su ukrali 850 miliona dolara.

Murtezić je bio jedan od učesnika okruglog stola ''Cyber securiry'' koji je održan u okviru Microsoftove NetWork konferencije u Neumu. Veći dio aktivnosti drugog dana konferencije ''Na sedmom nebu'' posvećen je upravo sigurnosti na internetu.

S okruglog stola je poručeno da je neophodno podizanje svijesti o opasnosti cyber kriminala u stručnoj javnosti, i kod građana.

Jedan od zaključaka je da su građani važan faktor u zaštiti od cyber kriminala.

Ne propustite