SUOČENJE U SUDNICI Ubica Edite i Selme smogao snage i uputio saučešće porodicama: ALI, OČEVI DJEVOJAKA NISU OSTALI BEZ ODGOVORA!

Crna hronika
SUOČENJE U SUDNICI Ubica Edite i Selme smogao snage i uputio saučešće porodicama: ALI, OČEVI DJEVOJAKA NISU OSTALI BEZ ODGOVORA!
Iskaze su danas pred Sudskim vijećem, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, dali i svjedoci Fikreta Hadžiabdić i Mahir Suljević.

Svjedočenjem Amira Agića i Enesa Malkoča, očeva poginulih Selme Agić i Edite Malkoč, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću (26), njegovoj sestri Sari Sefić (23), Dini Aliću (30), Amaru Salihoviću (25) i Saudu Nišiću (29).

Očevima poginulih djevojaka optuženi Sanjin Sefić je uputio saučešće, te izrazio kajanje. Saučešće su izjavili i advokati optuženih i tužiteljica Advija Hajdo-Balta. No, Enes Malkoč i Amir Agić, očevi nastradalih djevojaka su reagirali na to.

- Ja vjerujem u institucije i ići ćemo do kraja, kazao je Enes Malkoč. S druge strane, Amir Agić je kazao da je rad Tužilaštva u ovom slučaju korektan.

- Advokat Sanjina Sefića pokušava malo prejeducirati i navesti vodu na svoj mlin da bi dokazao da je to neko drugo auto uradilo, a ne ono koje je to uradilo. Ali, Bože moj, takva je pravda i pravosuđe. Ali, mi ćemo ići do kraja i nećemo odustati. Očekujemo da će sve biti pravedno, a ako ne bude, ja sam rekao prošli put, žalit ćemo se. Spremni smo da postavimo šator ovdje u ovaj park i da budemo tu. Prodat ćemo kuće svoje i branit ćemo naše kćerke, jer one su bile uzorne građanke ove države i ovog grada. Mi smo tu i bit ćemo svaki put tu. Čitav svijet je uz nas - kazao je Agić.

Nadalje, on je dodao da misli da izraz saučešća, koji im je uputio Sefić, nije bio iskren.

- On da je mislio da da iskren izraz saučešća pomogao bi djevojkama, a ne bi bježao čak u drugu državu. Mogao je sada da se brani sa slobode, da im je pomogao i da je ostao na licu mjesta, on bi sada bio slobodan čovjek i branio bi se sa slobode, ne bi bio u pritvoru. Gnusno je to, čovjek udari životinju, pa mora da joj pomogne a ne kada udari neku osobu. Ali, eto, nismo svi isti, kazao je Agić.

Na pitanje kako se osjeća, Agić je rekao da ima još dvoje djece i da mora živjeti.

Za to vrijeme, Harun Agić, brat poginule Selme, i Enesa Malkoč, sestra poginule Edite, stajali su zagrljeni pružajući podršku jedno drugom. No, oboma su im oči bile pune suza, kao i njihovim očevima.

Iskaze su danas pred Sudskim vijećem, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, dali i svjedoci Fikreta Hadžiabdić i Mahir Suljević.

 Svjedokinja Fikreta Hadžiabdić je kobne noći bila s kćerkom u automobilu. U automobilu su bila i kćerkina djeca.

- Automobilom smo stajale na semaforu i čekale da se upali zeleno svjetlo. Vodile su se (Selma Agić i Edita Malkoč) pod ruku i vidjela sam da su zakoračile na zebru, potom sam se okrenula da vidim da li se nama upalilo zeleno svjetlo. Tada sam čula da je nešto puklo i odmah sam znala šta se desilo. Okrenula sam se i vidjela da djevojka u braon jakni leži na cesti. Tada sam vidjela i dva auta, jedno tamne, a jedno svijetle boje. Jedno auto je malo prikočilo, a zatim su se oba auta udaljila. Otvorila sam vrata da izađem, međutim, kćerka mi je rekla stani i tebe će nešto udariti - kazala je svjedokinja Hadžiabdić.

Potom je kazala da su ona i kćerka krenule dalje, ali da su stale na sljedećem semaforu i policajca, kojeg su vidjele, obavijestile o nesreći.

Svjedokinja je kazala da ju je kćerka odvezla kući na Grbavicu, a potom je otišla da da izjavu u policiji, jer je vidjela cijeli događaj.

- Kćerka mi je rekla da su bile lijepe, nasmijane, kosa im je lepršala. Kazala je naše lijepe Bosanke, dodala je svjedokinja Hadžiabdić.

Iskaz je dao i svjedok Mahir Suljević, koji je uposlenik u kazinu na Socijalnom, a kojem je neposredni šef Jasmin Sefić, otac Sanjina Sefića.

- Sanjin Sefić je te večeri dolazio u kazino. Bio je vidno nervozan i tražio je da mu dam fiksni telefon. Dok je telefonirao, hodao je po kazinu i udarao po tipkama na aparatima, ali nije kockao. Nakon možda nekih 20-25 minuta, ali ne mogu tačno reći koliko se vremena zadržao, je tražio da mu pozovemo taksi. Nazvali smo, a on je potom otišao - kazao je ovaj svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj.

Ne propustite