THACHI JASNO PORUČIO: Ukoliko Evropska unija zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regiona živjet će u jednoj jedinstvenoj državi!

Region
THACHI JASNO PORUČIO: Ukoliko Evropska unija zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regiona živjet će u jednoj jedinstvenoj državi!
On je dodao da su građani Kosova frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza.

Ukoliko Evropska unija (EU) zatvori vrata Kosovu, “svi Albanci regiona živjet će u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”, komentar je predsjednika Kosova Hashima Thacia, koji je uslijedio dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izblijedi, moguće je doći do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Predsjednik Kosova, ne želeći da komentira tuđa mišljenja, kazao je da Evropska unija trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju ili “lidership" za integraciju ili proširenje sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje, ideje koje su i u suprotnosti sa našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama“, kazao je  Thaci za RFE, te dodao:

“Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države.”

On je dodao da su građani Kosova frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza. Dok je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterije, nepravedno je postavljen uvjet o ratifikaciji demokracije sa Crnom Gorom.

Premijer Albanije Edi Rama je u jučerašnjem intervjuu za portal Politico rekao da su otvoreni put prema evropskim integracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane u miru, “ali ukoliko ta nada, perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti”.

Ujedinjenje s Kosovom, dodao je Rama, “nije moja želja već moguća alternativa u slučaju zatvorenih vrata Evropske unije”. S druge strane, iz Evropske unije upozoravaju da “svaki oblik političkog uplitanja šteti konsolidaciju dobrosusedskih odnosa”.

Ne propustite