NAŠA TEMA: Zvizdić i Novalić će na najvećem skupu finansijskih moćnika čekati KLJUČNU ODLUKU za budućnost - Bez akciza BiH neće dobiti ni marku za RAZVOJ!

Tema sedmice
NAŠA TEMA: Zvizdić i Novalić će na najvećem skupu finansijskih moćnika čekati KLJUČNU ODLUKU za budućnost - Bez akciza BiH neće dobiti ni marku za RAZVOJ!
Zvizdić i Novalić su otišli u SAD na redovnu godišnju skupštinu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koja zvanično počinje 21. aprila. No, već danas u sjedištu najmoćnijih finansijskih institucija počinju razgovori o ekonomskim pitanjima širom svijeta.

Premijeri Bosne i Hercegovine i Federacije BiH Denis Zvizić i Fadil Novalić u Washingtonu će čekati ishod sjednice Parlamenta BiH u četvrtak na kojoj će biti poznata sudbina zakona o akcizama i kreditnog aranžmana sa Međunarodnom monetarnim fondom, saznaje portal Novi.ba.

Od usvajanja dodatnih naknada na gorivo, ne ovisi samo nastavak kreditnog ciklusa vrijednog više od milijardu maraka, nego i stotine miliona maraka kredita za izgradnju autoputa.

Međunarodni kreditori su postavili uvjet povećanja naknada na gorivo kako bi novac bio operativan. Za sada akcize je usvojio Dom naroda BiH, ali čeka se još odluka Predstavničkog doma.

Zvizdić i Novalić su otišli u SAD na redovnu godišnju skupštinu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koja  zvanično počinje 21. aprila. No, već danas u sjedištu najmoćnijih finansijskih institucija počinju razgovori o ekonomskim pitanjima širom svijeta.

fadil-novalic-rsa

Skupština MMF-a i Svjetske banke je najveći skup finansijskih moćnika koji se redovno održava, a na njemu su svi ministri financija, premijeri, guverneri, čelnici međunarodnih banaka, fondova i drugih cenatara finansijske moći.

Tokom dana se očekuje i objava redovnog izvješata o stanju svjetske ekonomije. Zvizdić i Novalić će tokom narednih dana imati opširne razgovore sa visokim zvaničnicima obje institucije Svjetske banke i MMF-a, koji su, uz Evropsku banku za obnovu i razvoj najveći povjerioci BiH, a čiji novac je posljednjih godina motor razvoja i stabilnosti u BiH.

  • Usvajanje akciza je najveći prioritet. Od njega ovisi kredit od MMF-a, a onda i sve ostalo. Zašto BiH mora usvojiti dodatne namete? Zato što oni koji daju novac državi moraju biti sigurni da će ga BiH biti sposobna vratiti, a zato se moraju povećati prihodi – pojašnjeno je za Novi.ba od stručnjaka međunarodne finansijske organizacije.

Problem sa usvajanjem akciza nije, smatraju u MMF-u ekonomske prirode, nego političke, zbog čega nemaju namjeru odustati od ovog uvjeta.

  • BiH mora pokazati da može funkcionirati, niko nije protiv akciza iz nekakvih opravdanih razloga, već samo iz politikantskog trgovanja i populizma. Neće biti novca dok se BiH ne potrudi da ubjedi kreditore da ga može vratiti. A, teško da za izgradnju autopua BiH  može pronaći povoljniji novac – rekao nam je sagovornik. 

Ne propustite