5 grešaka koje roditelji prave prilikom kupanja novorođenčeta

Mame i bebe
 5 grešaka koje roditelji prave prilikom kupanja novorođenčeta
Mnoge bebe se rađaju sa kožom koja je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz.

 

Evo nekoliko grešaka koje roditelji često prave prilikom kupanja svoje bebice, a da toga nisu ni svjesni:

Bebu kupate suviše rano

Mnoge bebe se rađaju sa kožom koja je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa), a ono što mnogi ne znaju jeste da je upravo taj bjeličasti premaz dobar za bebinu kožu. “Sirasti maz pruža svojevrsnu zaštitu u prvih nekoliko sati nakon rođenja”, objašnjava doktor Braun. Dakle, ne žurite da ga operete, već sačekajte bar šest sati.

Kupate bebu suviše često

Noćna rutina je vrlo bitna, ali to se ne odnosi na kupanje. Jednom ili dva puta sedmično je sasvim dovoljno. Međutim, doktor Braun napominje da se nakon uneređenje pelene, ovo pravilo svakako ne primjenjuje.

Koristite previše proizvoda

Pojednostavite stvari – koristite samo hidratantno sredstvo za čišćenje bez parfema i boja.

Bebu kupate previše hladnom ili toplom vodom

Uvijek budite sigurni da je temperatura kojom kupate bebu odgovarajuća. Naime, ona bi trebalo da iznosi između 35 i 37 stepeni celzijusa. “Osim toga, obratite pažnju da je grijač vode uvijek podešen na manje od 48 stepeni”, napominje doktor Braun.

Preveliki strah zbog pupčanog patrljka

Mnogi roditelji strahuju da kupaju bebu dok joj pupčani patrljak ne opadne i vrlo su obazrivi, što naravno nije greška. Međutim, doktor Braun ističe da se ne treba puno osvrtati na dio koji je već zarastao, već na kožu okolo pupka. Ako je gnjecava i gnojava, nježno bi trebalo da je obrište medicinskim alkoholom ili gazom natopljenom običnom vodom.

Ne propustite