SAVJET STRUČNJAKA: Šporet nikako uz FRIŽIDER

Enterijer
SAVJET STRUČNJAKA: Šporet nikako uz FRIŽIDER
Feng šui uređenje enterijera i raspored namještaja u prostoru podrazumjeva primjenu osnovnog principa: zadržati pozitivnu energiju i dozvoliti joj da teče prostorom, bez ometanja i prepreka.

Poznata drevna kineska vještina izgradnje objekata i uređenja prostora, feng šui, više od 4.000 godina se primjenjuje na prostorima Azije. Posljednjih nekoliko stotina godina postaje sve popularnija i na drugim kontinentima, posebno u Evropi i Americi.

Feng šui uređenje enterijera i raspored namještaja u prostoru podrazumjeva primjenu osnovnog principa: zadržati pozitivnu energiju i dozvoliti joj da teče prostorom, bez ometanja i prepreka. S obzirom na to da energija utiče na čovjeka, u svim civilizacijama je glavni zadatak arhitekture bio da se prostor uredi tako da čovjeku donese više pozitivne energije za rad i relaksaciju.

Feng šui je arhitektonska nauka koja podučava kako da uskladimo životni prostor sa materijalnim i duhovnim potrebama. Njen cilj je da izađe u susret različitim životnim potrebama ukućana, da im olakša i pokrene sve aktivnosti koje se događaju unutar prostora, naročito u današnje vrijeme modernog, brzog načina života.

Neposredno okruženje (veličina objekata koji okružuju stan i teren na kom se nalazi, orijentacija stana kao i prostorija u stanu u odnosu na strane svijeta), osobe sa kojima se dijeli prostor (djeca, roditelji, komšije), kao i biljke i kućni ljubimci, sve to utiče na ponašanje, uspjeh, pa čak i na zdravlje pojedinca.

Uređenje stana prema feng šui pravilima ne mora obavezno biti skupo ni vremenski zahtjevno, neophodno je prvenstveno ukloniti nepotrebnu i otvoriti vrata svježoj i zdravoj energiji koja donosi napredak. Prvi koraci bi svakako bili: kompletno čišćenje i pospremanje stana (brisanje prašine, pranje prozora), sve što je pokvareno (škripe vrata, ne radi ringla) obavezno popraviti, sve što je polomljeno i okrnjeno (šoljice, tanjiri) baciti, sve sitnice koje se bespotrebno gomilaju u prostoru odložiti u podrum ili izbaciti.

Kad oslobodimo prostor suvišnih stvari, tek tada može proteći zdrava i svježa energija koja donosi i željene životne promjene.

Nijedan stambeni prostor nije idealan, a naročito moderni stanovi gde su česte prostorije sa tupim ili oštrim uglovima koji narušavaju ravnotežu u domu. Nije primarno da prostorije budu okrenute isključivo na određenu stranu sveta, ili da sobe budu okrečene u različitim bojama. Dizajn, ravnoteža i harmonija su primarna feng šui pravila, tako da je potrebno opremiti i urediti prostorije u stanu tako da se sve što je u suprotnosti sa njima isključi i eliminiše kako bi se pokrenuo napredak i prosperitet ukućana.

ČISTOĆA

slikap

Najvažnije je da prostorije u stanu ne budu prenatrpane i da na policama ne bude previše ukrasa i detalja. Veoma je bitno i da se održavaju čistoća i red u svim prostorijama, kako bi pozitivna energija kružila neometano.

KUPATILO

Poželjno ja da kupatilo ima dovoljno svijetla, glatke površine koje se lako čiste, kao i da svi odvodi besprijekorno funkcionišu. Teško drvo, rezbareni i ukrašeni predmeti nisu poželjni, kao ni držanje stvari na policama, zato je najbolje sve držati u ormarićima.

KUHINjA

slika3

 

Osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati pri opremanju kuhinje je da šporet ne smije da bude blizu sudopere ili frižidera. Frižider ne bi trebalo da bude ni prevelik, ni premali, već u skladu sa veličinom kuhinje. Kuhinja bi trebalo da bude dobro osvjetljena, provjetrena, uredna i besprijekorno čista, jer se čistoća odražava na zdravlje i vitalnost svih ukućana. Boja koja se preporučuje za kuhinju je zelena ili druge svijetle boje, a materijal za izradu kuhinjskih elemenata je drvo.

DNEVNA SOBA

slika2

Spoj mnogobrojnih aktivnosti (druženje, zabava, odmor, slušanje muzike) potrebno je uspješno uskladiti i urediti prostor. Poželjno je da dnevni boravak ima dosta dnevne svjetlosti, ako nema, potrebno je pojačati rasvjetu. Upotrijebiti prirodne materijale, puno boja, a prostor urediti proporcionalno njegovoj veličini – velike dnevne sobe podijeliti u više manjih, grupisanjem namještaja. Sjedenje se postavlja tako da ne bude leđima okrenuto prema vratima ili prozoru. Sofe, fotelje, stočić je najbolje postaviti u obliku kruga, jer krug predstavlja simbol zajednice. Televizori i slični aparati kao i metalni predmeti ne bi trebalo da zauzimaju centralnu poziciju dnevne sobe. Prazne i tamne uglove dnevnog boravka potrebno je ispuniti nekim umjetničkim predmetima, biljkama ili osvjetliti lampama.

Ne propustite