Pizza pletenice (homemade calzone)

Kuharica
Pizza pletenice (homemade calzone)
Ovako oblikovane male pizze idealne su za druženja, ručkove ili kao brza večera.

Recept je zaista brz i jednostavan, ipak je to pizza i nema tu neke velike filozofije. Ovako oblikovane male pizze idealne su za druženja, ručkove ili kao brza večera.

Tijesto:

* brašno
* ulje
* kvasac
* šećer
* malo soli
* voda

U posudu stavite brašno (odokativno) i dodajte malo ulja (otprilike 2 žlice ulja a ako se radi o većoj količini tijesta stavite i više ulja).
Dodajte prstohvat soli.
U čašu ulijte vodu, dodajte malo šećera i ubacite kvasac da se otopi.
Kvasac se ne mora dizati već ga odmah možete dodati u zdjelu s ostalim sastojcima ali ako želite da vam se tijesto digne, možete ga ostaviti neko vrijeme sa strane da odstoji i nabubri prije nego nastavite s pripremom pizza pletenica. Dodajte i malo vode.

Zamijesite glatko tijesto tako da bude mekano pod prstima i da se kasnije može lagano razvaljati a prema potrebi dodajte još vode da ga lakše zamijesite. Nakon što je tijesto spremno, pripremite kalup u kojemu ćete peći pletenice i to tako da ga namastite.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pripremite nadjeve i krenite s oblikovanjem pletenica.

Nadjev i oblikovanje pletenica:

pica

* kečap
* sir
* gljive
* prema želji: šunka, tikvice, feta sir, paprika itd.

 

– Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, što tanje možete (osim ako volite deblje tijesto onda ostavite malo deblje) i to u obliku pravokutnika pa nakon toga izrežite tijesto na više manjih pravokutnika od kojih ćete raditi pletenice.

– Druga je mogućnost da tijesto podijelite na određeni broj dijelova i svaki dio tijesta zasebno razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika i nakon toga formirate pletenicu

Vrijeme je za punjenje i oblikovanje pletenica.
Na sredinu pravokutno oblikovanog tijesta nanesite i raširite kečap tako da sa svake strane ostane još nešto tijesta bez kečapa. Taj slobodni dio tijesta sa svake strane nožićem izrežite na jednaki broj trakica pomoću kojih ćete isplesti pletenicu.

Stavite i ostale nadjeve na kečap. Ja sam dodala sir i gljive a vi možete dodati i šunku, neko povrće i ostalo što i inače volite na pizzi.

Kad ste stavili nadjev, ispletite pletenicu.
Krenite od dna, s bilo koje strane i cilj je da trakice tijesta preklapate preko nadjeva, trakicu po trakicu, uvijek na suprotnu stranu, tako da formirate oblik pletenice ili nekakve mrežice. Kad dođete do kraja vjerojatno će vam ostati malo više tijesta pa ga samo zatvorite prstima kako možete i to je to.
Ponovite postupak za svaki dio tijesta.

Na taj način pripremljene pletenice postavite u kalup na papir za pečenje, jednu do druge. Ako ostavite da se kvasac diže, onda ostavite i malo veći prostor između pletenica.

Kad napunite kalup, pletenice idu u pećnicu na otprilike 10 do 15 minuta ako vam je tijesto jako tanko kao moje. Ako je tijesto deblje malo ćete ih duže peći. Znati ćete da su pizza pletenice gotove kad se tijesto lagano počne rumeniti.

Izvadite gotove calzonke iz pećnice i poslužite!

Ne propustite