Koji energetski divovi žele crpiti naftu iz Jadrana?

Region
Koji energetski divovi žele crpiti naftu iz Jadrana?
U ponedjeljak, 3. novembra u 14 sati zatvara se javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja, koje je otvoreno 2. aprila ove godine.

Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21.

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana spominje kao projekt koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetskim čvorištem europskog jugoistoka i značajnom točkom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti, uz Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i LNG terminal.

Ministarstvo gospodarstva u čijem je djelokrugu natječaj, srednjoročno očekuje i koristi za hrvatsko gospodarstvo i stanovništvo u obliku povoljnih cijena, prije svega plina, što bi Hrvatsku trebalo učiniti atraktivnim za industrijska ulaganja.

Po zatvaranju natječaja vidjet će se kakav je interes energetskih kompanija za istraživanje u Jadranu, a povod za optimizam može biti i prisustvo predstavnika 40-ak energetskih tvrtki na konferencijskom otvaranju natječaja početkom travnja. Među tvrtkama čiji su predstavnici tada viđeni su i Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

Ne propustite