Novi bilans tragedije: U Kolumbiji poginulo 254 osoba

Svijet
Novi bilans tragedije: U Kolumbiji poginulo 254 osoba
Kolumbijske snage sigurnosti tragaju za stotinama nestalih osoba nakon što je u velikim odronima preminulo najmanje 254 osoba.

Kolumbijske snage sigurnosti tragaju za stotinama nestalih osoba nakon što je u velikim odronima preminulo najmanje 254 osoba. U operaciju spašavanja je uključeno 1.000 vojnika.
Jake kiše poplavile su grad Mocoa na jugozapadu zemlje i pokrenula klizište koja su donijela mulj i stijene, prekrivši cijela naselja i primoravši stanovnike da presele.

Vojska je objavila da je najmanje 400 povrijeđenih osoba, a 200 ih se vodi kao nestalo u glavnom gradu provincije Putumayo.

Volonteri Crvenog križa Kolumbije također su na terenu i objavili su da je više od 200 mrtvih. Pomažu porodicama da stupe u kontakt cijelu noć.

Na videosnimcima se vidi stanovnici koji plaču zbog nestale djece.

"Izgubili smo bebu, samo smo mi ostali. Ne možemo je naći", rekao je jedan stanovnik plačući.

Predsjednik Juan Manuel Santos proglasio je vanredno stanje i vratio se u zemlju da učestvuje u akcijama spašavanja.

"Uradit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo. Srca su nam slomljena", rekao je.

Zračne snage Kolumbije donose opremu, vodu i lijekove na pogođena područja. Neke pacijenti su evakuirali helikopterima.

Očekuje se da će kiše nastaviti padati i večeras, a samim tim i da će rijeke izaći iz svojih koriti i poplaviti naseljena područja.

Gradonačelnik Mocoe je o kazao kako je grad potpuno odsječen od ostatka zemlje, bez struje i vode. I njegova kuća je uništena u poplavama, a mulj je visine do krova.

(tanjug)

Ne propustite