Poznata metoda: KAKO ZAUSTAVITI ŠTUCANJE ?

Zdrav život
Poznata metoda: KAKO ZAUSTAVITI ŠTUCANJE ?
Štucanje je u principu bezazleno.

Da li je štucanje opasno, šta ga izaziva, česta su pitanja koja se postavljaju. Štucanje je u principu bezazleno a izaziva ga grčenje dijafragme, odnosno nadražaj nerva poznatog kao  "Nervus phrenicus".

Može se javiti kao reakcija na brzo jedenje i gutanje vazduha, konzumiranje hladnog pića ili ljutih jela, a često se javlja i kao posljedica stresa i uzbuđenja.

Štucanje se manifestuje tako što grčenje dijafragme dovodi do širenja pluća uz trzaj, a dioo dušnika u kome se nalaze glasne žice (glottis) se zatvara velikom brzinom. To dovodi do prekida dotoka vazduha i ispuštanja onih poznatih zvukova koji nas iritiraju, odnosno štucanja.

Štucanje nije opasno, ali ako traje satima ili čak danima neophodno je obratiti se doktoru. Naravno, prije toga možete isprobati neke od dobrih tradicionalnih metoda i zaustaviti štucanje sami.

Dosta pomaže mentalno odvraćanje pažnje od štucanja, a to se može postići tako što ćete pokušati da se sjetite šta ste prekjuče ručali ili nabrojati imena sedam ćelavih muškaraca koje znate.

Poznata metoda jeste da vas neko uplaši, a pomaže i konzumiranje kašičice šećera odnosno vode.

Stručnjaci preporučuju i još neke metode koje provjereno pomažu u zaustavljanju štucanja. Možete pokušati sa ubrzanim disanjem na usta ili nos. Radite to dahćući kao pas i time ćete opustiti dijafragmu.

A ako ste u društvu voljene osobe, najefikasniji način suzbijanja štucanja jeste ljubljenje.

 

Ne propustite