Kobna popularnost, SVE JE VIŠE MLADIH NARKOMANA

Porodica i zdravlje
Kobna popularnost, SVE JE VIŠE MLADIH NARKOMANA
Upotreba droge je osobito karakteristična za moderno društvo

Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna. Upotreba droge je osobito karakteristična za moderno društvo. Droga se vise ne događa negjde "tamo daleko" i nekima drugima, ona je ovdje među nama. Naglo raste broj uživalaca droga, naročito među mladima. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, svaka ostavlja teške posljedice i po mentalno i po fizičko zdravlje. Zbog toga neke škole u saradnji sa doktorima i policijskim stručnjacima organizuju sastanke sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, kako bi se upoznali sa ovim problemom, a cilj je da djeca ne posegnu za drogom, odnosno da prestanu sa njenim uzimanjem.

Kobna popularnost marihuane

Kod nas se najčešće koriste lakše droge, a najpopularnija je marihuana. U kontaktu sa drogom je bio veći dio populacije od 15 do 25 godina.  Nema jeftine droge, pa se u potrazi za novcem ona često preprodaje i tako čini krivično delo. Kontakt roditelja sa policijom i ško­lom vrlo je važan.

Droga i među osnovcima

Među mladima je sve više korisnika duhana, alkohola i droge. Posebno je alarmantan sve veći broj narkomana. Ta pojava i te kako utiče na društvo u kojem se ti narkomani nalaze i narkomanija se može suzbiti samo dobro or­ga­nizovanom prevencijom i akcijom, upoznavanjem široke populacije o drogama i njenim štetnim djelovanjima na društvo.

Alarmantno širenje narkomanije

Narkomanija se širi u svim zemljama svijeta a ni naša zemlja nije po­šteđena ove pojave. Drogu najviše koriste mladi uzrasta izmedju 14 i 25 go­di­na. Uzimaju je iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponuđenu drogu kao i zbog nedostatka čvršće veze s porodicom.

Svaka droga je opasna

Droga opasna jer svojim djelovanjem smanjuje sposobnost za rad i koncentraciju, pojavljuju se priviđanja, sklonost ka samoubistvu i ak­ti­vi­ra­nju pojave skrivenih psihičkih bolesti.

Ne propustite