MONSTRUM IZ HRVATSKE KONAČNO OTKRIO MOTIV: Evo zašto sam ubio svoje roditelje!

Region
MONSTRUM IZ HRVATSKE KONAČNO OTKRIO MOTIV: Evo zašto sam ubio svoje roditelje!
"Žao mi je. Kajem se. Svjestan sam šta sam učinio! Ali više nisam mogao da izdržim stalna prigovaranja roditelja!".

"Žao mi je. Kajem se. Svjestan sam šta sam učinio! Ali više nisam mogao da izdržim stalna prigovaranja roditelja!".

To je u glavnim crtama sažetak obrane 19-godišnjeg Tina Šunjerge pred državnim tužilaštvom u Hrvatskoj koju je jučer iznosio više od 60 minuta u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, šibenskog advokata Frane Baice.

Opisao je kako je ubio roditelje, 46-godišnju majku Silvanu i 45-godišnjeg oca Marina, i motive zašto je to učinio.

Nije motiv, kako se mislilo, bila očeva zabrana za odlazak na prijateljevu rođendansku zabavu u Gaćeleze, na koju je otišao u subotu uvečer, nekoliko sati nakon što je ubio roditelje, niti je povod bila najava roditelja da će ga poslati na liječenje od zavisnosti kako bi ga skinuli s droge i odvojili od društva koje je, po mišljenju roditelja, na njega loše utjecalo, piše Jutranji list.

Roditelje je ubio svjesno i planski. Kako se navodi u saopćenju šibenačkog tužilaštva u subotu poslijepodne prvo je obio sef i uzeo očev pištolj. Potom je pozvao svog prijatelja, 20-godišnjeg Ivana Škarića da ide s njim u polje gdje su mu radili roditelji. Ivan je pristao ne znajući šta Tin smjera. Oko 16 sati majci je, koja je upravljala "Saxom", ispalio metak u potiljak i na mjestu je ubio.

Ivan je pobjegao iz auta i tvrdi da se dva dana skrivao u kući i nikome od šoka ništa nije govorio. Rekao je i da se bojao za svoj život. Nakon likvidacije majke Tin Šunjerga je dopješačio do kuće u Čistoj Velikoj. Oca je zatekao u garaži. Iskoristio je trenutak kad mu je otac bio okrenut leđima i s udaljenosti od 30-ak centimetara ispalio mu hitac u potiljak, ubivši ga na mjestu.

 

Kakva kazna čeka ubicu?

Ni najveći pravni stručnjaci u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći koliko godina zatvora može dobiti 19-godišnji Tin Šunjerga i hoće li uopće biti osuđen.

- Iz medija smo dobili informaciju da je mlađi punoljetnik prijavljen za dva krivična djela teškog ubistva, odnosno da je roditelje lišio života na okrutan i podmukao način. Za ovo djelo propisana je kaznu zatvora od najmanje deset godina, a moguće je izreći i kaznu dugotrajnog zatvora koja ne može biti kraća od dvadeset godina, niti duža od četrdeset godina. Kako se radi o dva krivična djela, sud može da izrekne jedinstvenu kaznu u trajanju od pedeset godina - rekao je splitski advokat Jadran Franceski.

Neosporno je da će u ovom slučaju veliku ulogu odigrati sudski vještaci, naročito defektolog, psihijatar i psiholog, kojima će predmet Šunjerga biti dodijeljen. Od procjene njegovog mentalnog stanja, nivoa uračunljivosti ili apsolutne neuračunljivosti u trenutku dvostrukog ubistva zavisit će da li će Šunjerga uopće biti zatvorski kažnjen i koliko, te hoće li mu se suditi kao maloljetniku ili odrasloj osobi.

Sud može Šunjergu da tretira kao maloljetnika i izekne mu kaznu do najviše deset godina zatvora (ako se dokaže da je djelo počinio kao emocionalno nezreo, povodljiv i nekritičan), može da ga osudi kao punoljetnu osobu do pedeset godina zatvora ako se pokaže da je roditelje ubio svjestan svega, i može i da ga osloboditi, odnosno uputiti na liječenje u psihijatrijsku ustanovu.

(Jutarnji list)

Ne propustite