TVRDNJA MATEMATIČARA: Idealno vrijeme za brak je u 26. godini

Ljubav
TVRDNJA MATEMATIČARA: Idealno vrijeme za brak je u 26. godini
Pravilo 37 posto je statistička zakonitost koja vam u ograničenom vremenu pomaže da odabrete posao, novi stan, pa čak i partnera, piše Independent.

 

Novinar Brian Christian i kognitivni psiholog Tom Griffiths u knjizi “Algoritmi za život prema kojima treba donositi odluke” objašnjavaju kako vam pravilo 37 posto može pomoći da uštedite vrijeme u potrazi za bračnim drugom.

Pravilo 37 posto je statistička zakonitost koja vam u ograničenom vremenu pomaže da odabrete posao, novi stan, pa čak i partnera, piše Independent.

Najbolje vrijeme za donošenje odluke je kada pogledate 37 posto opcija. U procesu odabira imaćete odovljno informacija za odluku, ali nećete izgubiti previše vremena gledajući više mogućnosti nego što je potrebno.

Ovaj eksperiment osmislili su matematičari šezdesetih godina prošlog vijeka, a objašnjavaju ga “problemom sekretarice”.

U hipotetičkom smislu možete inervjuisati sekretaricu samo jednom. Ako odbijete kandidatkinju ne možete se vratiti i zaposliti je kasnije (jer je možda prihvatila drugi posao). Ako intervjuišate tri kandidata odlučite na osnovu kvaliteta drugog. Ako je bolja od prve zaposlite je, ako je gora intervjuišite treću. Ako imate pet kandidata počnite odlučivati kod treće.

Prema tome, ako ste u potrazi za ljubavi u dobi od 18 i 40 godina optimalna dob za biraje supružnika je kada napunite 26 godina (na 37 posto raspona od 22 godine). U matematičkom žargonu potraga za potencijalnim partnerom poznata je kao “optimalna teorija zaustavljanja”.

Brian Christian i Tom Griffiths objašnjavaju kako je kod hiljadu opcija najbolje odlučivati kad je prošlo 36,81 posto kandidata, a što je veći broj to se postotak nakon kojeg trebate početi odlučivati bliži 37.

Ako vam je suđeno da budete u vezi s 10 osoba tokom života najvjerovatnije je da ćete naći onu pravu ako odbacite prva četiri partnera (jer među njima je svega 39,87 posto šanse za dobru kombinaciju). Ako tokom života imate 20 veza, trebali biste ostaviti prvih osam partnera (među njima je 38,42 posto šanse za idealnu vezu). Ako se vaš broj partnera razlikuje od ove prve dvije brojke, najbolje je da ostavite prvih 37 posto partnera jer je među njima šansa za idealnim partnerom jedan od trojice”, pojašnjavaju naučnici.

Istraživanjem podataka unutar šest godina koje je proveo sociolog Nicholas Wolfinger pokazalo je da su najbolje godine za stupanje u brak između 28. i 32. Takođe, istraživanja o uspješnim brakovima podržavaju rezultat ove teorije – da je najbolje vrijeme za vjenčanje 26.

Treba imati na umu da pravilo 37 posto nije savršeno i da ne pretpostavlja da se ono što tražimo u partneru dramatično mijenja između 18. i 40. godine.

Ne propustite