ČAVKA: Tvrdnje o 'paradžematima' i vehabijama kod Banje Luke štete povratku

Aktuelno
ČAVKA: Tvrdnje o 'paradžematima' i vehabijama kod Banje Luke štete povratku
Takve strukture ne postoje na tom prostoru - rekao je Čavka ističući da to zna kao član Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Poslanik Koalicije „Domovina“ u Naronoj skupštini RS-a Admir Čavka (SBB) upozorio je da su štetne netačne tvrdnje o postojanju „paradžemata“ i vehabija na području Vrbanje kod Banje Luke, što stvara uznemirenost kod povratnika Bošnjaka.

- Takve strukture ne postoje na tom prostoru - rekao je Čavka ističući da to zna kao član Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Naveo je da netačne tvrdnje, koje se često pominju, o postojanju „paradžemata“ utječu na povratak, neki su se i odselili, jer je bilo i pretresa u kojima ništa nije pronađeno.

I potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić (SDA) je također upozorio da su mediji pisali o navodnom postojanju "paradžemata" i u Bosanskom Novom.

Bratić je također rekao da to nije tačno i da "paradžemata" nema na tom prostoru.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović smatra da se o svim temama treba da raspravlja, posebno kada se tiču sigurnosti, ali uz provjerene i tačne informacije.

-Nisam za to da se markiraju osobe ili grupe napamet, ali ako ima nekih podataka i ili indikatora, time će se baviti policija RS-a - rekla je Cvijanović odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini.

Čavku je pozvala da se u vezi s postojanjem ili nepostojanjem „paradžemata“ obrati MUPRS-a.

Ne propustite