Da dobijete američku vizu morati ćete otkriti sve brojeve telefona, e-mail adrese i račune društvenih mreža

Aktuelno
Da dobijete američku vizu morati ćete otkriti sve brojeve telefona, e-mail adrese i račune društvenih mreža
Građani koji traže američku vizu mogli bi prolaziti dodatne, strože provjere u sklopu kojih od njih može biti zatraženo da otkriju američkim diplomatima sve brojeve telefona, e-mail adrese i korisnička imena na društvenim mrežama koje su koristili u posljednjih pet godina

Građani koji traže američku vizu mogli bi prolaziti dodatne, strože provjere u sklopu kojih od njih može biti zatraženo da otkriju američkim diplomatima sve brojeve telefona, e-mail adrese i korisnička imena na društvenim mrežama koje su koristili u posljednjih pet godina. Proizlazi to iz naputka koji je državni tajnik Rex Tillerson poslao američkim veleposlanstvima u svijetu, piše Večernji list.

U dokumentu, koji je jučer objavio New York Times, traži se od konzularnih djelatnika svih američkih veleposlanstava u zemljama prema kojima SAD ima vizni režim  da postrože procedure provjeravanja podnositelja zahtjeva za vize.

“Konzularni djelatnici ne trebaju se ustručavati odbiti bilo koji predmet koji predstavlja sigurnosni problem”, piše u naputku šefa diplomacije predsjednika Donalda Trumpa. Rex Tillerson također navodi da svaka odluka o svakom zahtjevu za vizu predstavlja ujedno odluku koja se tiče nacionalne sigurnosti. Takav naputak odražava Trumpovepredizborne i kasnije najave da će ljude koji dolaze u SAD podvrgnuti “ekstremnim (sigurnosnim, op.a.) provjerama”, no sada se čini da tu Trumpovu najavu Tillerson primjenjuje u praksi i na sve zemlje s kojima SAD ima vizni režim, a ne samo na zemlje iz kojih Trumpova administracija vjeruje da bi mogli dolaziti teroristi.

Šefovi konzulata u svim zemljama čiji državljani trebaju vizu za SAD moraju odmah nakon primitka Tillersonove depeše okupiti obavještajce koji sjede u dotičnom veleposlanstvu SAD-a i očito se s njima konzultirati o daljnjem postupanju u izdavanju viza. Ako podnositelj zahtjeva ne zna odgovoriti na pitanja o detaljima iz svog života u posljednjih 15 godina, američki diplomati trebaju odgoditi nastavak intervjua za neki drugi termin, nalaže depeša iz Washingtona. To znači da bi strože provjere mogle usporiti izdavanje viza, ali i povećati broj odbijenih zahtjeva. Prošle godine ukupno je u čitavom svijetu izdano više od 10 miliona američkih viza.

Ministarstvo vanjskih poslova RH poručilo je jučer kako nije dobilo najave o mogućoj promjeni procedura dobivanja američkih viza za hrvatske državljane. No, kako je riječ o unutarnjoj stvari SAD-a, nije nužno da diplomacije drugih zemalja budu formalno obaviještene.

 

Ne propustite