Bakir Izetbegović posjetio veterane specijalne jedinice Armije RBiH Crne labudove

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović posjetio veterane specijalne jedinice Armije RBiH Crne labudove
Ova jedinica posebno se istakla u odbrani Sarajeva tokom opsade 1992. - 1995. i u jednoj od najistaknutijih bitaka, a to je akcija “Špicasta stijena” uspjeli su, zajedno sa odredom Lasta, oslobodili su taj dio Sarajeva, prilikom čega su dva vojnika poginula.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je veterane jedinice Crni labudovi Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova jedinica posebno se istakla u odbrani Sarajeva tokom opsade 1992. - 1995. i u jednoj od najistaknutijih bitaka, a to je akcija “Špicasta stijena” uspjeli su, zajedno sa odredom Lasta, oslobodili su taj dio Sarajeva, prilikom čega su dva vojnika poginula.

crni-labud2

Malo je poznato da su Crni labudovi bili sastavljeni, ne samo do boraca iz BiH, nego i iz Evrope (Turska, Belgija, Francuska, Italija i Engleska), koji su se borili za Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Osim u akcijama deblokade Sarajeva, Crni labudovi uspješno su učestvovali u oslobađanju Grmeča i Sanskog Mosta. Učestvovali su i u bitkama na području Tuzle i njene šire regije.

crni-labud4

crni-labud3

Ne propustite