Čak i kad zdravo živite i zdravo se hranite, nije garancija da nećete oboljeti rak! Nova studija otkrila šta uzrokuje ovu opaku bolest

Zdrav život
Čak i kad zdravo živite i zdravo se hranite, nije garancija da nećete oboljeti rak! Nova studija otkrila šta uzrokuje ovu opaku bolest
Nova studija je pokazala da se dvije trećine tumora ne može izbjeći čak i ako živite zdravim životom

Nova studija je pokazala da se dvije trećine tumora  ne može izbjeći čak i ako živite zdravim životom, piše britanski Telegraph.

U časopisu Science objavljeno je da gotovo dvije trećine tumora kod ljudi razvije zbog nasumičnih pogrešaka u kopiranju genetskog koda tijekom procesa dijeljenja stanica. 

 Naprosto, riječ je o nesretnim defektima u repliciranju DNA koji se događaju nasumično, bez pravila, tvrdi se u studiji.

Dr. Cristian Tomasetti, glavni doktor u istraživanju iz američkog Johns Hopkins Kimmel instituta za tumore, objasnio je rezultate studije za laike:

 - Opće je poznato da moramo izbjegavati faktore u našem okruženju, poput pušenja, kako bismo smanjili rizik od raka. No, nije toliko poznato da svaki put kad se normalna stanica u našem tijelu dijeli i kopira svoj DNA kako bi proizvela dvije nove stanice, također multiplicira i pogreške - rekao je Tomasetti.

 - Te pogreške u kopiranju su potentan izvor tumorskih mutacija koje je znanost konstantno umanjivala. Ovo novo istraživanje donosi prvu procjenu postotka mutacija koje su izazvane greškama u kopiranju DNA - kaže Tomasetti.

U nekim tipovima raka, poput onih koji pogađaju prostatu, mozak i kosti više od 95 posto štetnih mutacija uzrokovano je nasumičnim pogreškama u kopiranju DNA. 

Sveukupno, zaključuje studija, 66 posto tumorskih mutacija su rezultat grešaka u kopiranju DNA, 29 posto je izazvano faktorima iz našeg okoliša (npr. azbest u zgradi), a samo 5 posto naslijeđenim genetskim osobinama.

 Prof. dr. Mel Greavesa, direktor Centra za evoluciju i tumore i Instituta za istraživanje tumora u Londonu objasnio je za Telegraph:

 - Čak i ako većina tumorskim mutacija nastaje posve slučajno, znanstvenici na studiji su priznali da se tumori koje izazivaju i dalje mogu spriječiti. Imamo mnoštvo dokaza koji pokazuju da je tumor uzrokovan  kompleksnim miksom faktora iz okoliša, naslijeđenog rizika i slučajnosti. I dok su genetske pogreške koje smo naslijedili od naših predaka nepovratne, srećom po nas, mnogi drugi rizici koju doprinose razvoju tumorskim mutacija mogu se spriječiti.

Ne propustite