SKANDALOZNO Dodik od domaćih lihvara uzima KREDIT TEŽAK 50 MILIONA KM da kupi socijalni mir, ali očekuje da taj novac VRATI FEDERACIJA BiH!

Aktuelno
SKANDALOZNO Dodik od domaćih lihvara uzima KREDIT TEŽAK 50 MILIONA KM da kupi socijalni mir, ali očekuje da taj novac VRATI FEDERACIJA BiH!
Naime, kako saznaje portal Novi.ba, Vlada Republike Srpske raspisala je danas javni poziv za dugoročno kreditno zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka. Dodik traži od domaćih „lihvara“ cijelih 50 miliona maraka i to na šest godina!

Manji entitet u Bosni i Hercegovini nastavlja sa bjesomučnim zaduživanjem, a kako bi se sačuvao socijalni mir u dijelu države gdje je siromaštvo sve gore. Očito je da čelnik RS Milorad Dodik nema vremena čekati Međunarodni monetarni fond, pa je odlučio „uzeti stvar u svoje ruke“.

Naime, kako saznaje portal Novi.ba, Vlada Republike Srpske raspisala je danas javni poziv za dugoročno kreditno zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka. Dodik traži od domaćih „lihvara“ cijelih 50 miliona maraka i to na šest godina!

- Prvo dugoročno kreditno zaduživanje Republike Srpske u 2017. godini, kod domaćih kreditora, u iznosu od 50.000.000,00 KM, a prema Odluci o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2017. godinu ("Službeni glasnik RS" br. 1/17) i Odluci Vlade Republike Srpske br. 04/1-012-2-556/17 od 16.03.2017. godine o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju  Republike Srpske u 2017. godini ("Službeni glasnik RS" br. 27/17)“

reg-dodik

Kamate koje će za takav kredit platiti će biti astronomske. U jednostavnom izračunu, ako banka pristane da Dodiku isplati toliki kredit i to po kamati od tri posto, a na će sigurno biti veća, manji entitet će platiti 4,6 miliona maraka kamata! Mjesečna rata će biti 759.683,79 KM!

No, postavlja se pitanje da li će i pod kojim rizikom banke pristati da daju kredit enitetu čiji dug vrtoglavo raste, a prihodi se smanjuju.

Naime, Dodika očekuju neugodni razgovori u Upravnom odboru Uprave za indirektnom oporezivanju gdje vlasti iz FBiH imaju snažne dokaze da RS dobija mnogo više novca sa jedinstvenog računa nego što joj pripada te će tražiti da se sadašnji način raspodjele preispita.

  • Potrošnja se u RS stano smanjuje, a FBiH raste. Godišnje nekoliko miliona KM faktički ode u Banja Luku, a trebalo bi se vratiti Federaciji. Procenti raspodjele se moraju promijeniti – navodi izvor portala Novi.ba.

Dodik, faktički očekuje da će kredit koji RS danas uzima, zapravo vratit Federacija i državni nivo vlasti, a on će ga potrošiti da uguši opoziciju i plati socijalni mir.

 

Ne propustite