OPASNOST PO NAŠE ZDRAVLJE: Da li smo zbog zakazivanja kontrole i inspekcije jeli truhlo brazilsko meso?

Aktuelno
OPASNOST PO NAŠE ZDRAVLJE: Da li smo zbog zakazivanja kontrole i inspekcije jeli truhlo brazilsko meso?
Poljoprivredni proizvođači su upozoravali da se staro meso iz Argentine i Brazila uvozi u BiH koje se potom miješa sa drugim mesom, prerađuje se i od njega se prave kobasice, paštete, salame i druge prerađevine.

Vijest da je Brazil godinama izvozio pokvareno meso vrlo brzo se raširila po cijelom svijetu, pa je tako i u našoj zemlji stvorila paniku da smo možda i mi uvozili ovu namirnicu sumnjive zdravstevene ispravnosti. Vrlo brzo su udruženja poljoprivrednih proizvođača, posebno onih iz RS-a izašla u javnost sa tvrdnjom da pokvarenog mesa iz Brazila ima i u našoj zemlji.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac izjavio je medijma da je meso iz Brazila i Argentina uvoženo u BiH preko Evropske unije.

“Nama to meso dolazi čak iz Maroka, Saudijske Arabije i drugih zemalja. Meso se prevozi brodovima i prave se papiri, na primjer Brazil - Maroko - Maroko - BiH ili Argentina - Saudijska Arabija - Saudijska Arabija - BiH.  Roba tako ulazi u jednu carinsku zonu, to jest u našu državu i to je to meso od koga se prave kobasice od 2 KM, meso koje obara cijene i koje je za nas proizvođače problematično”, pojasnio je Usorac.

I ranije su poljoprivredni proizvođači upozoravali da se staro meso iz Argentine i Brazila uvozi u BiH koje se potom miješa sa drugim mesom, prerađuje se i od njega se prave kobasice, paštete, salame i druge prerađevine.

Još 2010. Godine tadašnji sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč više puta je upozoravao da je neprimjereno i po zdravlje građana opasno meso plasirano na tržište BiH.

“Meso je proizvedeno 2002. godine i plasirano na naše tržište. Takva mogućnost je dopuštena, prema zakonskim normativima koji su stari, jer novih još uvijek nema. Dok tone takvog “fosilnog mesa” završavaju u mesoprerađivanama kao što su salame, kobasice, paštete ili naresci, domaći stočari i ove godine nemaju gdje plasirati viškove svinjetine, junetine, govedine”, upozoravao je u decembru 2010. godine Jeleč..

Kako je kazao portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 162.100 kilograma mesa porijeklom iz Brazila, a vrijednost uvoza iznosila je 516.751 KM.

Stručnjaci upozoravaju da BiH ima laboratorije u kojima se može provjeriti ovo meso, ali da ono nije dovoljno dobro kontrolirano.

“Potrebno je da nadležne inspekcije dostave meso na analizu u laboratorije. Sva hrana koja ulazi u BiH mora biti bolje kontrolirana”, upozorio je dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

Problem kontrole mesa pokazao se i prije dvije godine, kada je Republika Turska odobrila izvoz od 15.000 tona mesa iz Bosne i Hercegovine na njeno tržište kao vid pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima u oporavku od poplava iz maja 2014. godine. Jedini uslov je bio da je meso proizvedeno u BiH.

Tada su pojedine kompanije zloupotrijebile ovaku blagonaklonost Turske te uvozile meso proizvedeno u Poljskoj i Rumuniji te je u papirima prikazano kao da je meso proizvedeno u BiH.

Uvoz pokvarenog mesa u BiH je krivično djelo, jer se na granici očito provjeravaju samo papiri ali ne i meso, ističu stručnjaci. Hoće li nadležne pravosudne institucije reagirati i provjeriti da li je zaista uvoženo ostaje da se vidi u narednom periodu.

Ne propustite