Potresna ispovijest: ‘Trebala sam postati treća žena svog 42-godišnjeg ujaka, ali sam pobjegla’

Kiosk
Potresna ispovijest: ‘Trebala sam postati treća žena svog 42-godišnjeg ujaka, ali sam pobjegla’
Ove priče tjeraju strah u kosti i jako nam je teško shvatiti da ovakvo što postoji, ovdje, pored nas.

Ove priče tjeraju strah u kosti i jako nam je teško shvatiti da ovakvo što postoji, ovdje, pored nas. Ova serija, koja se snima od 2014. godine, brutalno iskreno progovara o ovom velikom problemu o kojem nitko ne želi govoriti.
“Nisam mogla više ni dan živjeti unutar Poretka, a jedine opcije bile su mi samoubojstvo ili izlaz. Volimo svoju obitelj i bilo je užasno teško ostaviti ih, ali jednostavno više nismo mogle preživljavati ugnjetavanje”, priča sada 27-godišnja Jessica o životu koji je nekada živjela.
Kada kaže ‘Volimo’, pritom misli na sebe, svoju sestru Andreu (24) i svoju polusestru Shanell (24) – koje su glavni akteri dokumentarne serije Escaping Polygamy. Iako su doživjele traumatična iskustva u svojoj obitelj, smatraju se sretnima jer su uspjele pobjeći od pakla u kojem su morale živjeti. Preživjele su konstantno fizičko nasilje i prisile na brak sa svojim ujacima i nećacima, a sada pomažu i drugim ženama, onima koje su ostale iza njih…
Sve tri sestre odrasle su kao dio Poretka, ili takozvane Kingston Grupe, tajne, poligamne organizacije mormonskih fundamentalista. Oni su se odvojili od crkve dvadesetih godina prošlog stoljeća, a 2004. Salt Lake Tribune pisao je o njihovu ‘150 milijuna dolara vrijednom carstvu’ s otprilike 1200 članova.

Mormonska je crkva zabranila poligamiju prije više od 100 godina, ali to ne znači da je ona iskorijenjena.

“Crkva nema apsolutno ništa s onima koji prakticiraju poligamiju. Ako bilo koji od naših članova bude uhvaćen u prakticiranju pluralnog braka, izbacuje ih se iz zajednice, a to je najstroža kazna koju Crkva može dati”, rekao je još 1998. godine Gordon B. Hinckley, tadašnji predsjednik Crkve Isusa Krista Latter-day Saints. A to je i službeni stav mormonske crkve, još od 1890. godine. Ali to ne znači da poligamija ipak ne postoji – ili da oni koji je prakticiraju ne idu u ekstreme na još bizarnije načine.
‘Trebala sam postati treća supruga svog 42-godišnjeg ujaka’

Sa 14 godina, Jessica je trebala postati trećom suprugom svog 42-godišnjeg ujaka. No, tijekom zaruka, jedan je član obitelji njoj i njezinoj mlađoj sestri Andreji pomogao u bijegu. No, iako je pobjegla od braka, nije uspjela pobjeći od ‘neprimjerene veze’ koju je njezin ujak odlučio imati s njom.
Misle da su potomci Isusa Krista i žele stvarati čistokrvne potomke

“Oni obožavaju vlastitu krv. Oni misle da su direktni potomci Krista. I misle da je njihova krv čista. Oni žele stvarati čistokrvne potomke Kingston. A kako bi to postigli, međusobno stupaju u brakove”, ispričala je Jessica te dodala kako jedan član njezine obitelji želi postati genetičar, kako bi mogao testirati recesivne gene i izbjeći defekte koji se pojavljuju zbog incesta unutar grupe.
Mnogobrojne žene i djeca unutar ove grupe služe kao snažna radna snaga pa su oni tako radnici na farmama, a pomažu i kod građevinskih radova te čišćenja. “Ja sam počela raditi kad mi je bilo osam godina. Nisam živjela kod kuće, već su me poslali da živim na jedno drugo mjesto, i tamo sam bila zadužena za klanje krava. Tada sam imala 15 godina”, priča Jessica. Andrea, koja je danas na studiju javnog prava, počela je raditi kao devetogodišnjakinja, čisteći njihovu poslovnu zgradu nakon škole.
‘Plaća koju zaradiš mukotrpno radeći zapravo nije tvoja. Od njih moraš tražiti dopuštenje za trošenje novca’

“Ne zarađuješ minimalnu plaću, već zarađuješ onoliko koliko tvoj tata želi da zarađuješ. I to se odnosi na sve, ne samo na osmogodišnjake. A novac koji zaradiš radeći sve te poslove ne dolazi ti u obliku plaće, već ti se svaki mjesec daje bankovni izvod na kojem piše koliku količinu sredstava posjeduješ. Ali ne radi se čak ni o američkim dolarima”, tvrdi Andrea. A što se pak trošenja novca tiče, za to moraš imati jako, jako, jako dobar razlog.
“Moraš im objasniti zašto želiš uzeti taj novac od grupe. Možeš ga trošiti na nešto što bi pomoglo njihovu biznisu, a oni imaju sve – benzinsku crpku, supermarket, trgovinu odjećom – zapravo sve što bi ti ikada moglo zatrebati, a jedno od njihovih pravila glasi ovako: ‘Ako to ne postoji unutar Poretka, onda nam ni ne treba.’ I nisam uopće shvaćala koliko je cijela situacija nasilna i grozna dok konačno nisam pobjegla i otvorila svoj bankovni račun. Jer sada kada odem u banku, ne moram svaki put reći: ‘Danas bih zaista htjela kupiti ručak'”, priča Andrea.
‘U javnosti ih ne smijemo nazivati očevima. Zovemo ih Daniel’

A ta izolacija od vanjskog svijeta znači da apsolutno nitko ne može vidjeti štetu i ozljede koje oni ondje nanose svojoj djeci. Ako netko od odraslih to i vidi, automatski mora djetetu reći da prekrije bilo kakvu vidljivu povredu. “Bilo je prilično očito koliko su neki njihovi postupci okrutni, na primjer – udaranje djeteta daskom. Ali zapravo ni ne shvaćaš da se radi o brutalnom nasilju, jer je to jedino za što znaš”, objašnjava.
Očevi unutar Poretka uglavnom se skrivaju i žive u tajnosti, a pojavljuju se samo kada njihove supruge moraju zatrudnjeti. A cijelo to vrijeme većina njihovih žena i djece živi u bijedi i prljavštini, jer im gotovo uopće ne pružaju financijsku potporu. “Unutar grupe, u crkvi, možemo govoriti o njima kao o svojim očevima, ali ne i u javnosti. Nikoga od njih ne smiješ nazivati tata. Zovemo ih Daniel”, pričaju djevojke. A činjenica da ovakav način života doista postoji, ovdje, u susjedstvu, zvuči apsolutno bizarno, nevjerojatno i gnjusno. A još je gnjusnija činjenica da njihove ilegalne aktivnosti, za koje vlasti znaju, apsolutno nitko ne sprječava.
‘Žele postati toliko veliki da jednog dana mogu osvojiti cijeli svijet’

“Kingston grupa pokušava se stopiti s normalnim dijelom zajednice. Oni izgledaju kao i svi drugi, uklapaju se, i ne može ih se identificirati. I nitko ne zna koliko je ta grupa zapravo velika. Na svoje rodne listove stavljaju lažna imena, pa kako bi ih itko uopće mogao povezati jedne s drugima?”, objašnjava Jessica.
U jednoj epizodi, jedna je žena Jessici poslala anonimnu poruku u kojoj od nje traži pomoć. Kad ju je Jessica prvi put ugledala, znala je da je ta žena njezina sestra. No, s obzirom na to da ima i više od 200 braće i sestara, nije se mogla sjetiti njezina imena.
Glavni cilj ove grupe, tvrde sestre, je preuzeti zemlju. “Oni misle da će imati toliko mnogo djece da će s vremenom doslovno preuzeti cijeli svijet. Njihova se populacija povećala – gotovo dvostruko – u samo godinu dana, zbog činjenice da i njihova djeca rađaju djecu”, tvrdi Jessica. Andrea pak smatra da će takva ekspanzija biti prilika vlastima da konačno reagiraju i poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili njihove nevjerojatne radnje. “Nadam se da će postati toliko veliki da se više neće moći međusobno kontrolirati”, dodaje Andrea,piše Net.hr.
Boje li se osvete?

No, ako je ova grupa toliko velika i moćna, ne boje li se ove tri žene za svoj život. Misle li da je njihova obitelj sposobna za osvetu?
“Oni nas zastrašuju i uznemiruju”, tvrdi Jessica, koja je dosad morala nekoliko puta mijenjati ime. “U ovom je trenutku moj slučaj toliko javan… Stoga, ako mi se išta i dogodi, prvo mjesto gdje će tražiti krivca bit će unutar Poretka.”

Ne propustite