Rezultati ankete - VIŠE OD 70 POSTO ispitanika podržava inicijativu: Sarajevskom aerodromu dati ime Alija Izetbegović!

Bosna i Hercegovina
Rezultati ankete - VIŠE OD 70 POSTO ispitanika podržava inicijativu: Sarajevskom aerodromu dati ime Alija Izetbegović!
U anketi je tokom nekoliko sati učestvovalo više od 1.300 osoba.

Više od 70 ispitanika u velikoj anketi portala Novi.ba smatra da Međunarodni aerodrom Sarajevo treba nositi ime prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. S druge strane, 30 posto učesnika ankete misli da bi takva odluka donijela samo nove probleme. U anketi je tokom nekoliko sati učestvovalo više od 1.300 osoba, od toga blizu 900 iz Bosne i Hercegovine što daje dodatni znača i relevantnost ovom istraživanju.

Naime, nakon što je u Zagrebu svečano otvoren aerodrom “Franjo Tuđman”, a stari aerodrom “Pleso” otišao u historiju, ponovo su se otvorila pitanja da li i Međunarodni aerodrom Sarajevo treba nazvati Izetbegoviću.

Još 2005 godine, na drugu godišnjicu smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića vlasti su donijele odluku da Međunarodni aerodrom Sarajevo bude nazvan Aerodom “Alija Izetbegović”.

anketa

Tu inicijativu spriječio je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Ashdown je tada rekao „da se ime aerodroma može mijenjati samo uz pristanak sva tri konstitutivna i ostalih naroda“. Međutim, apsurdno je da Hrvati mogu odavati počast Tuđmanu koji bi, da je živ, sigurno završio u Hagu, dok građani BiH ne mogu isto učiniti sa legitimnim liderom odbrane BiH.

  • Nadam se da će jednog dana biti pravi trenutak za donošenje ovakve odluke - govorio je tada Ashdown.

Međunarodni aerodrom Sarajevo trenutno je u projektu proširenja pristanišne zgrade Terminala B što  predstavlja prioritetni strateški projekt u 2017. godini, budući da postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa.

Pojašnjavaju da je terminal B dimenzioniran za procesuiranje milion putnika, a tendencija rasta broja putnika očekuje se i u narednoj godini, posebno zbog uvođenja novih linija koje se očekuju već od proljeća 2017.

Pristanišna zgrada Terminala B je objekt kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, dakle radi se o jedanom od najznačajnijih objekata na MAS-u koji svojim resursima osigurava izvršavanje aviooperacija.

Riječ je o izuzetno kompleksnom i izazovnom projektu, posebno uzimajući u obzir da izvođenje radova na proširenju pristanišne zgrade ne smije utjecati na redovno obavljanje avio-operacija.

Proširenje treba da osigura dodatnih oko 9.000 kvadrata prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

 

Ne propustite