NOVI.BA OTKRIVA EPILOG SKANDALA: Kako se dobitnik "Večernjakovog pečata" Husein Smajić uz pomoć sutkinje Katice Soldo pokušao dočepati VAKUFSKE zemlje u Bugojnu!

Aktuelno
NOVI.BA OTKRIVA EPILOG SKANDALA: Kako se dobitnik "Večernjakovog pečata" Husein Smajić uz pomoć sutkinje Katice Soldo pokušao dočepati VAKUFSKE zemlje u Bugojnu!
Nezapamćena prevara krije se iza dodjele nagrade "Večernjakov pečat" iz 2014. godine kada je Husein Smajić odlučio pokloniti dio svoje zemlje, na kojoj su otkriveni temelji katoiličke crkve, Nadbijskupiji, a potom uz pomoć sudije Hrvatice Katice Soldo oteti zemljište Medžlisa Islamske zajednice Bugojno

Poduzetnik iz bugojanskog naselja Vesela Husein Smajić podigao je mnogo prašine 2014. godine kada je dobio nagradu Večernjeg lista iz Mostara “Večernjakov pečat”, jer je na svom imanju otkrio temelje stare rimokatoličke crkve. Prema navodima tadašnjeg Večernjakovog žirija, Smajić je želio pokloniti dio svog zemljišta Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi na tom mjestu ponovo izgradila crkvu.

“Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila”, kazao je Smajić prilikom primanja prizanja kojeg mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ali iza blještavila i glamura Večernjakovih pečata krila se nezapamćena prevara u kojoj je Smajić preko noći se želio dočepati vakufske zemlje Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Kako je za portal Novi.ba ispričao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Haris Mujić, Hrvati su 1932. godine prodali parcelu Pršljanica nekim Bošnjacima, čiji su nasljednici tu parcelu dali Islamskoj zajednici BiH.

“To nije provedeno u grunt do kraja. U cijelu priču uključio se Husein Smajić koji je angažovao advokata u ime ovih Hrvata kako bi otuđio 7-8 dunuma vakufske parcele u Mjesnoj zajednici Vesela, inače najvećoj u Bugojnu. Ona je poznata i kao džamijska parcela”, rekao je Mujić.

Prema njegovim riječima, Smajić je pokušao podmiti njega i Amira Basarića iz Islamske zajednice da mu tu parcelu poklone, jer pored svoje kuće ima akumulaciono jezero za mini hidrocentralu.

“Dok je kopao svoju zemlju za akumulaciono jezero naišao je na temelje stare crkve i odlučio dio zemlje pokloniti Nadbiskupiji. Zato se preko advokata želio dočepati vakufske zemlje u neposrednoj blizini njegovog zemljišta kako bi nastavio s radovima na jezeru. Zbog toga je i dobio podršku radikalnijeg dijela Hrvata i Večernjeg lista, koji je također radikalan”, kazao je naš sagovornik.

Pojašnjava da je to bio razlog zašto je dobio nagradu Večernjakov pečat.

“Sutkinja Općinskog suda Bugojno Katica Soldo bila je pristrasna i presudila u njegovu korist. Sumnjamo da je, ili uzela novac, ili je zbog te radikalne hrvatske i proustaške orijentacije presudila u korist Smajića i Hrvata koji su stajali iza njega”, precizirao je Mujić.

Naveo je da je Kantonalni sud u Novom Travniku poništio presudu Katice Soldo i Smajićevu tužbu.

“Pred nama su sada aktivnosti da mi svojom tužbom riješimo pitanje zemljišta. Soldo je u donijela prvu presudu u korist Islamske zajednice Bugojno, ali je zbog određenih propusta Kantonalni sud u Novom Travniku poništio presudu. Potom je u dva navrata Soldo presudila u korist Smajića i ponovo je Kantonalni sud poništio presude”, objašnjava Mujić.

Naš sagovornik napomenuo je da su u Mjesnoj zajednici Vesela organizirali peticiju i gdje je značajan broj Hrvata dao svoj potpis.

“Smajić nas je pokušao optužiti da smo mi protiv izgradnje crkve. Mi nismo protiv izgradnje crkve. Bili smo kod Smajića na svečanosti u povodu obilježavanja otkopavanja tih temelja. Tražimo da struka i stručni ljudi povedu računa o crkvi, a ne da se na ovakav način pokušava oteti vakufsko zemljište”, kazao je Mujić.

Ne propustite