ANGAŽMAN OSBiH U NEUSTAVNOM DANU RS: Smijenjen zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić, a na funkcijama ostali Pendeš i Jerinić

Aktuelno
ANGAŽMAN OSBiH U NEUSTAVNOM DANU RS: Smijenjen zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić, a na funkcijama ostali Pendeš i Jerinić
Kao razlog za smjenu navodi se dozvola koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snagama BiH za učešće na obilježavanju neustavnog Dana RS, 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev SDP-a i Demokratske fronte (DF) i smijenio zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića.

Prijedlog je podržan većinom glasova zastupnika PSBiH, dok ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njen drugi zamjenik Boris Jerinić nisu dobili potreban broj glasova za smjenu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) prihvatio je prijedlog Kluba SBB-a da se posebno glasa o smjeni ministrice Pendeš i njenih zamjenika.

U zahtjevu koju potpisuju DF-ovi zastupnici Damir Bećirović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica, te zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović, kao razlog za smjenu navodi se dozvola koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snagama BiH za učešće na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić rekao je da je u Briselu i da nema komentara.

"Odluka me je iznenadila", rekao je Jusić.

 

Ne propustite