HEROJI RATA: Goran Čengić je poginuo spašavajući život komšije

Bosna i Hercegovina
HEROJI RATA: Goran Čengić je poginuo spašavajući život komšije
Ubio ga je ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, koji ga je odveo i strijeljao na Trebevicu. Goranovo tijelo ekshumirano je nekoliko godina nakon reintegracije Grbavice.

Cijeli region zna za Srđana Aleksića, mladića koji je spasio život sugrađaninu u Trebinju, zbog čega je ubijen. No, rijetki su oni koji znaju da je to isto, u okupiranom dijelu Sarajeva uradio i Goran Čengić.

Samo je jedan od mnogih heroja građanske hrabrosti kojih ima BIH.

Goran Čengić rođen je 1946. godine. Odrastao je u Sarajevu i živio je za njega. Bio je istaknuti rukometaš RK Bosna, RK Mlada Bosna i RK Crvena zvezda. Sa samo 17 godina je igrao za ekipu RK Bosna u finalu Kupa Jugoslavije 1963. godine kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili ovu prestižnu titulu.”

Goran Čengić je prije svega heroj Sarajeva, koji je svojim djelima pokazao pravi duh ovoga grada i dokazao prave ljudske vrijednosti u najtežim trenucima, ne razmišljajući o stvarima koje bi trebale biti nevažne, a koje su nekima, pogotovo tih 90-tih godina, nažalost, postajale ‘važne’. Tokom opsade Sarajeva ubijen je 14. juna 1992. godine, kada je pokušao zaštititi svog komšiju Husniju Ćerimagića. Ubio ga je ratni zločinac Veselin Vlahović Batko – odveo je obojicu i strijeljao na Trebevicu. Goranovo tijelo ekshumirano je nekoliko godina nakon reintegracije Grbavice.

“On je dio historije ovoga grada. Neko o kome bismo trebali učiti kada spominjemo 1992. godinu, neko iz čijeg primjera trebamo učiti. On je heroj bez ulice, zaboravljeni heroj, još jedna osoba koju naš grad, naša država i svijet nisu znali ispoštovati i odati joj počast. Zato smo mi tu, da se sjetimo i napomenemo druge”

Posebno je sve dotakla priča o Goranu i džemperu, jer je Goran tada bio učenik osnovne škole i već pokazao kojim putem će ići – putem dobrote. Naime, u njegov razred je došao učenik po čijem načinu odijevanja se moglo zaključiti da mu porodica nije u dobroj finansijskoj situaciji. Kada je došao kući, Goran je od majke tražio da mu da stari džemper, ne da bi ga poklonio, već da bi ga obukao i solidarisao se sa svojim drugom poručivši mu da nije sam.

“Goran Čengić – to je ime neopjevanog heroja ovoga grada. On je najprije bio sin prvog poslijeratnog gradonačelnika Sarajeva, onda heroj u školskoj klupi, heroj u reprezentaciji i naposlijetku je završio svoj život kao heroj komšiluka i svog rodnog grada”

Tijelo Gorana Čengića bačeno je u potok. Iz potoka je izvađeno i sahranjeno u nepoznatu grobnicu. Pronađeno je 1999. godine. Goran možda neće dobiti ulicu, trg, spomenik ili neko drugo obilježje, ali njegova dobrota nadživjet će sve to, sve generacije i nas, a njegova duša vječno će lebdjeti nad Sarajevom i čuvati ga kao pravi heroj.

Ne propustite