OPTUŽNICA PROTIV RAZBOJNIČKE BANDE: Član grupe Sabrije Avdagića je i ubica s Mojmila

Crna hronika
OPTUŽNICA PROTIV RAZBOJNIČKE BANDE: Član grupe Sabrije Avdagića je i ubica s Mojmila
Optužnica je podignuta protiv Jasmina Hasića, Sabrije Avdagića, Amara Bašića, Kenana Brbovića, Harisa Zuke, Alema Loje, Anela Botića, Jasmina Beše, Fahre Kahrimana, Samira Dževlana i Josipa Živke

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, nakon okončane istrage, podiglo je optužnicu protiv 11 osoba koje se sumnjiče da su članovi razbojničke grupe Sabrije Avdagića, koja je pljačkajući trgovine u Sarajevu, otela oko pola miliona maraka, piše Faktor.ba.

- Nakon okončane devetomjesečne istrage Tužilaštva KS, postupajući tužioci podigli su optužnicu protiv 11 osoba zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teška krađa, razbojnička krađa, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i izazivanje opće opasnosti - potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Optužnica je podignuta protiv Jasmina Hasića, Sabrije Avdagića, Amara Bašića, Kenana Brbovića, Harisa Zuke, Alema Loje, Anela Botića, Jasmina Beše, Fahre Kahrimana, Samira Dževlana i Josipa Živke.

Prema navodima optužnice, članovi ove organizirane kriminalne grupe terete se da su od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela.

Od toga, više od 120 razbojničkih i teških krađa u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih pumpi, kioska i dr., iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem. Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola miliona maraka.

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali njihovo kretanje u vrijeme izvršenja krivičnih djela. Tokom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon krivičnih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Tokom istrage utvrđeno je da je ova organizirana grupa u tri navrata došla u sukob s policijom i zaštitarima, prilikom kojeg su koristili i oružje.

Uz optužnicu su tužioci predložili Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora Sabriji Avdagiću, Alemu Loji, Anelu Botiću, Jasminu Beši i Samiru Dževlanu. Od ostalih šest, četverica su su na izdržavanju kazne zatvora, a jedan u pritvoru u drugom predmetu (Fahro Kariman) i jedan se brani sa slobode.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje.

Ne propustite