NOVI.BA OTKRIVA Carl Bildt IMA svoj plan za Balkan: Kako spriječiti da jedna iskra ZAPALI region?

Aktuelno
NOVI.BA OTKRIVA Carl Bildt IMA svoj plan za Balkan: Kako spriječiti da jedna iskra ZAPALI region?
Junkerova izjava da neće biti proširenja EU narednih pet godina možda jeste bila tačna, ali su njene posljedice katastrofalne. Bez svjetla koje je vodilo zemlje ka reformama i članstvu, nacionalizam na Balkanu je u usponu, a EU je fokusirana na svoje probleme – kaže Bildt.

Evropska unija mora poslati vojne formacije da provedu vježbe i pokažu da se Brisel ne šali, poručio je Carl Bildt, bivši visoki predstanik u BiH i glavni pregovarač međunarodne zajednice za Balkan. Nekadašnji švedski šef diplomatije je iznio svoj plan šta bi međunarodna zajednica, odnosno EU trebala uraditi za ovaj dio Evrope ističući da se EU mora suočiti sa novim realnostima i odbaciti utjecaj Rusije.

Bildt podsjeća da je ovaj dio svijeta stalni izvor nestabilnosti zog „pukotine koja je nastala raspadom Osmanskog carstva od Bihaća do Basre“.

  • Junkerova izjava da neće biti proširenja EU narednih pet godina možda jeste bila tačna, ali su njene posljedice katastrofalne. Bez svjetla koje je vodilo zemlje ka reformama i članstvu, nacionalizam na Balkanu je u usponu, a EU je fokusirana na svoje probleme – kaže Bildt.

Kada je prošle godine posjetio BiH, navodi, pitali su ga odmah da li će biti novog rata.

  • Rekao sam da nema šanse. Ali, kada su me ljudi nastavljali pitati istu stvar zabrinuo sam se. Tačno je da se sukobi iz devedesetih ne mogu vratit, uvjeti su potpuno drukčiji. Ali, kao što smo vidjeli mnogo puta u historiji, usijane glave mogu raspaliti vatru koju je teško kasnije kontrolirati. Region postaje sve više zapaljiv, a iskra ovaj put može planuti u Skoplju – navodi Bildt.

On predlaže da Unija organizira vojne vježbe kao demonstraciju sile, zadrži svoj politički utjecaj i ubrza evropske integracije država.

  • To bi poslalo snažan signal da EU nije tigar od papira i da ima nešto jače od riječi. Nadalje, proširenje mora biti imperativ. Mogli bi napraviti program sličan Istočnom partnerstvu, recimo Balkansko partnerstvo, a da članstvo i dalje ostane na stolu. Lideri EU se moraju baviti Balkanom ili sačekati da se on pozabavi njima – kaže Bildt. 

Ne propustite