Ubrzani RITAM življenja nosi sa sobom BOLEST!

Porodica i zdravlje
Ubrzani RITAM življenja nosi sa sobom BOLEST!
Zbog ovakvog životnog stila mnogi od nas su pod konstantnim stresom.

U današnje vrijeme stres je svakodnevna pojava, jer živimo ubrzanim ritmom života. Objašnjavamo njegove nuspojave i način borbe portiv istih.

Živimo u vremenu kada stalno moramo žuriti na tramvaj, na bus, na fakultet, na posao, u trgovinu i rijetko nađemo malo vrjemena samo za sebe, za opuštanje tijela i uma. Zbog ovakvog životnog stila mnogi od nas su pod konstantnim stresom. Kako bi se mogli nositi s njime, nadbubrežne žlijezde luče adrenalin i tako nam omogućavaju relativno produktivno funkcioniranje u svakodnevnici. Nažalost, kada se stres konstantno gomila, žlijezde to više ne mogu podnijeti pa se pojavljuju sljedeći simptomi:


  -  Iscrpljenost
  -  Teško ustajanje iz kreveta, čak i ako smo zaspali dovoljno rano
  -  PMS
  -  Borba sa stresom
  -  Smanjeni libido
  -  Nepodnošenje hladnoće
  -  Problemi s kognicijom i pamćenjem
  -  Povećana potreba za soli/šećerom
  -  Manjak samopoštovanja zbog manjka energije
  -  Nakupljanje masnog tkiva u području stomaka
  -  Nemogućnost gubitka mase
  -  Kronični umor

Ako si kod sebe pronašao jedan ili više simptoma, postoji mogućnost da patiš od adrenalnog umora. Nakon nekog vrjemena on može prijeći u adrenalnu iscrpljenost. U tom stadiju nadbubrežne žlijezde uopće više ne reagiraju na stres, a razina kortizola i DHEA u organizmu su iznimno niske.

Adrenalnu iscrpljenost je relativno novootkrivena bolest te se kao takva teško dijagnosticira, a neki liječnici je čak ni ne priznaju kao bolest. Usprkos tome, ona u organizmu izaziva velike probleme u funkcioniranju endokrinog, živčanog te probavnog sustava. Zbog toga ćemo podrobnije predstaviti tri stupnja adrenalne iscrpljenosti.

Prva faza je faza napetosti. U nju često ubrajamo stresove kojima se veselimo, ali ih tijelo percipira kao ugrožavajuće za naše fiziko i psihičko zdravlje (nova veza, beba u obitelji, vjenčanje) ili pak stresove koji nas guraju iz naše zone komfora (preseljenje, putovanja). Osobe koje se suoče s ovakvim događajima naposljetku osjećaju kako imaju više iskustva, sretni su i osjećaju se spremnijima za nove pobjede.

No, problemi nastaju kada se nemamo snage suočiti sa stresovima, nego ostajemo pod teretom situacije. Ako se nađeš u takvoj poziciji, daj si vremena kako bi razmislio o cjelokupnoj  situaciji i sagledao moguća rješenja. Uvedi male promjene u svoj život:

   - Idi u krevet najkasnije do 22 sata
   - Ako koristiš sol, neka bude morska visokokvalitetna
   - Ograniči količinu dnevnog unosa kofeina
   - Izbaci nepotrebni šećer iz hrane
   - Redovito vježbaj

Druga faza obuhvaća napetost i umor. Postaje uočljiva kada se već duže vrijeme nalazimo pod jačim stresom s kojim se ne suočavamo efikasno. Simptomi tada postaju očiti pa možda počneš shvaćati da nešto nije u redu s tobom, iako ne znaš što točno. Izražena je veća potreba za kofeinom. Na kraju dana smo vrlo umorni i psihički iscrpljeni. Unatoč tome, ne možemo lako zaspati pa se veliki dio noći vrpoljimo po krevetu.

Iako se svi hormoni i dalje izlučuju da bi se očuvao DHEA u odgovarajućim količinama, smanjuje se količina spolnih hormona pa dolazi do smanjenog libida. Također, tijelo pokušava zadržati dovoljnu količinu energije u rezervama pa se usporava metabolizam i dolazi do taloženja masnih naslaga, posebice u području trbuha.

Ako si se pronašao u nekom od navedenih područja bilo bi dobro da u svoj život uvedeš neke od navedenih navika:

    1. Jedi hranu bogatu nutritivnim svojstvima
    2. Ne preskači obroke
    3. Isključi električne uređaje sat vremena prije spavanja
    4. Daj si vremena za opuštanje
    5. Vježbaj tehnike suočavanja sa stresom
    6. Njeguj svoje tijelo

Treću fazu karakterizira iscrpljenost. Javlja se kada smo pod stalnim stresom i kada nam je tijelo rastrgano. Zaspati je gotovo nemoguće, a povećana je mogućnost bolesti. Hormoni koji kontroliraju stres su vrlo visoki, a spolni hormoni se gotovo ni ne luče pa je libido izrazito nizak. Osim ovoga postoji mogućnost da se jave i:

   1. Depresija
   2. Anksioznost
   3. Apatija
   4. Zatvor
   5. Smanjene mentalne mogućnost
   6. Hormonalna neravnoteža
   7. Iznemoglost
   8. Bol u mišićima i tetivama

Svako tijelo reagira drugačije pa su moguće varijacije u simptomima. Ako se nađeš u ovoj fazi, obavezno se javi profesionalnoj osobi koja će ti dati stručne savjete i lijekove po potrebi. Za prvu pomoć možeš poslušati iduće preporuke:

    Redovito vježbaj, ali tako da se dva puta više odmaraš

    Uravnotežena prehrana kako bi smanjio razinu šećera u krvi
    Uravnoteženost elektrolita
    Unos velike količine vitamina i minerala
    Uzmi dovoljno vremena za odmor
    Molitva, meditacija, masaža ili neka druga vrsta opuštanja koju preferiraš

Naši savjeti mali su koraci u borbi s bolešću novog doba. Moraš imati na umu do adrenalni umor neće sam nestati. Proces može trajati i do dvije godine, ovisno o fazi u kojoj se nalaziš.

Ne propustite