POBJEDNICA na takmičenju u govoru održanom u BEČU, porijeklom je iz BiH!

Kultura
POBJEDNICA na takmičenju u govoru održanom u BEČU, porijeklom je iz BiH!
Učenica bečke osnovne škole porijeklom iz Bosne i Hercegovine je pobjednica na takmičenju u kategoriji učenika sedmih i osmih razreda.

U utorak su u Bečkoj vijećnici uručene nagrade i priznanja za 16 najboljih učenika od ukupno 568 učesnika osmog takmičenja u govoru pod motom “Think out loud” na njemačkom i maternjem jeziku.

Na preko 500 različitih jezika su učenici održali svoj govor i time pokazali da je višejezičnost i multikulturalno stanovništvo bogatstvo za Beč, ali i čitavu Austriju.

Učenica bečke osnovne škole porijeklom iz Bosne i Hercegovine je pobjednica na takmičenju u kategoriji učenika sedmih i osmih razreda. U svom govoru je pričala o pravima djeteta na obrazovanje.

Grad Beč već godinama podstiče doseljenike da uče njemački jezik. Hiljade ljudi svake godine posjećuje kurseve njemačkog jezika koje sufinansira Magistratski odjel za integraciju i diverzitet, a provode ih kvalificirane obrazovne ustanove i prilagođeni su potrebama različitih ciljnih grupa.

U Beču živi ukupno 1,8 miliona stanovnika. Glavni grad Austrije ima čak 181 različitih nacija, a 1,2% stanovništva je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Ne propustite