OPREZ! Stručnjaci tvrde da su VLAŽNE maramice opasne po ZDRAVLJE

Porodica i zdravlje
OPREZ! Stručnjaci tvrde da su VLAŽNE maramice opasne po ZDRAVLJE
One se prave od poliestera, materije kojoj trebaju vIjekovi da se razgradi prirodnim putem, a stručnjaci su ustanovili da mogu biti uzročnici alergijskih reakcija, te da se ne preporučuju za bebe.

Britansko Društvo za očuvanje mora je saopštilo da su vlažne maramice postale vodeći uzrok zagađenja plaža, ali i da izazivaju druge probleme.

One se prave od poliestera, materije kojoj trebaju vjekovi da se razgradi prirodnim putem, a stručnjaci su ustanovili da mogu biti uzročnici alergijskih reakcija, te da se ne preporučuju za bebe.

Nježna koža beba koja još nije potpuno zrela i osjetljiva je na sve spoljne faktore, pa tako upija i sve negativno iz vlažnih maramica. Zato je za bebe najbolje koristiti obične pamučne blaznice sa toplom vodom. Štaviše, dermatitis i ekceme koji su sve učestaliji kod beba i na rukama roditelja stručnjaci su povezali prvenstveno s vlažnim maramicama.

Najopasniji sastojak koji izaziva te alergije je methilizothazolinon (MI), kog je Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo alergenom 2013. godine, a Evropska komisija je zabranila njegovo korišćenje u svim proizvodima koji mogu ostati na koži.

Umjesto antibakterijskih vlažnih maramica bolje je prati ruke starom metodom – vodom i sapunom. Interesantno je da je ustanovljeno i da takve vlažne maramice mogu izazvati otpornost na antibiotike, piše novovrijeme.ba. 

Umjesto vlažnih maramica za skidanje šminke, za koje dermatolozi upozoravaju da izazivaju iritaciju i isušivanje kože, koristite pamučne blaznice i micelarni rastvor.

Vlažne maramice za čišćenje kuće često sadrže puno alkohola i mirisa koji takođe mogu iziritirati i isušiti kožu. Djelotvornije su “magične krpe” koje možete više puta koristiti, a koje su i pravljene za čišćenje domaćinstva, prenose mediji.

Ne propustite