Novi.ba otkriva JAČANJE VEZA DONOSI PROFIT: Hiljade Saudijaca zatražilo vizu- SVI ŽELE UŽIVATI u ljepotama BiH!

Tema sedmice
Novi.ba otkriva JAČANJE VEZA DONOSI PROFIT: Hiljade Saudijaca zatražilo vizu- SVI ŽELE UŽIVATI  u ljepotama BiH!
Prema nezvaničnim informacijama, ambasada BiH u Rijadu je već dobila blizu 25.000 zahtjeva za izdavanje vize!

Interes turista iz zemalja arapskog svijeta, posebno bogatih zaljevskih zemalja za dolazak u BiH povećan je i ove godine. Kako saznaje Novi.ba to se posebno odnosi na Saudijsku Arabiju odakle ove godine u Bosnu i Hercegovinu planiraju otići hiljade turista.

Prema nezvaničnim informacijama, ambasada BiH u Rijadu je već dobila blizu 25.000 zahtjeva za izdavanje vize!

Ova informacija je povjerljiva te je nismo mogli zvanično potvrditi, ali nam je više izvora istaklo da je snažno povećan interes Saudijaca za bh. turističku ponudu. Proteklih godina je iz Saudijske Arabije dolazilo po nekoliko hiljada turista tokom cijele sezone.  

Nakon što su prokteklih godina „eksplodirale“ brojke turista koji dolaze iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana, kako nam je rečeno, i bogati Saudijci namjeravaju ove godine uživati u turističkoj ponudi BiH. Istina, broj bi bio i značajno veći da državljanima Saudijske Arabije ne treba viza za BiH.

Prije nekoliko mjeseci u Saudijskoj Arabiji je boravio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te je razgovarano i o tom problemu, a  istaknuto je da ova država i BiH mogu izgraditi mnogo bolje ekonomske i turističke veze. Prethodno je u BiH boravilo nekoliko utjecajnih saudijskih investitora i biznismena.

Prošle je godine u avgustu Salman bin Abdul Aziz bin Salman el-Saud, član kraljevske porodice Saudijske Arabije, privatnim letom stigao u Sarajevo i nekoliko dana „testirao“ turističku ponudu. Svi ti kontakti, kako tvrdi naš izvor, ohrabruju turiste da dođu u BiH i otvaraju nove šanse za razvoj.

  • Otvaranje nekoliko luksuznih hotela i sve bogatija ponuda jednostavno pravi novi imidž naše zemlje u Saudijskoj Arabiji gdje smo do nedavno bili poznati samo kao država u kojoj bjesni rat. Srećom to se sad mijenja, i samo je problem viza ostao kao prepreka ekspaniziji turizma od kojeg naša zemlja može dobro zaraditi – pojašnjeno nam je.

 

Ne propustite