REVOLUCIJA U ARHITEKTURI: Prvi rotirajući neboder na svijetu (VIDEO)

Arhitektura
REVOLUCIJA U ARHITEKTURI: Prvi rotirajući neboder na svijetu (VIDEO)
Soliter će biti visok 420 metara I imaće 80 spratova.

Čuveni arhitekta David Fišer projektovao je jedno od najvećih arhitektonskih čuda u XXI veku – soliter visok 420 metara u kojem će svaki od 80 spratova moći da se rotira za 360 stepeni.

Čuveni arhitekta David Fišer projektovao je rotirajući soliter pod nazivom "Dynamic Tower", koji će kompletno biti završen 2020. godine i tako postati nova velika atrakcija Dubaija. Soliter će biti visok 420 metara I imaće 80 spratova.

Svaki sprat moći će da se rotira za 360 stepeni, a maksimalna brzina rotiranja biće 6 metara za 60 sekundi, što znači da je za kompletnu rotaciju od 360 stepeni potrebno 180 minuta.

Stanari će sami birati pogled, odnosno stepen rotiranosti putem glasovne komande, a prosečna cijena stana u ovom oblakoderu koštaće oko 30 miliona dolara.

Na krovu će biti postavljeni solarni paneli, a između spratova će biti skriveno 48 pojedinačnih vetroturbina, tako da će ova dva izvora obezbeđivati kompletnu energiju potrebnu za napajanje solitera.

Inače, Fišer je ovaj projekt zamislio još 2008. godine, ali se od njega tada odustalo. Ipak, 2016. godine je ponovo pronađen investitor, tako da će rotirajući neboder na kraju ipak zaživjeti.

Prema sadašnjim planovima, uskoro bi trebalo da počne gradnja ovog arhitektonskog čuda, a "Dynamic Tower" trebalo bi kompletno da bude završen do 2020. godine.

(kucastil.rs)

 

Ne propustite