Je li moguće birati spol djeteta: Kinezi bi sinove, a Nijemci kćerke!

Mame i bebe
Je li moguće birati spol djeteta: Kinezi bi sinove, a Nijemci kćerke!
Kad bi roditelji zaista mogli birati spol svoje djece, svijet bi se uskoro našao pred nerješivim problemima.

Kad bi roditelji zaista mogli birati spol svoje djece, svijet bi se uskoro našao pred nerješivim problemima.

U Indiji i Kini na cijeni su dječaci. A istraživanja koja je Institut Max Planck iz Rostoka obavio u Njemačkoj potpuno su suprotna – Nijemci redom više žele žensku djecu! Zašto? Zato da bi ih u starosti imao ko posjećivati i brinuti o njima!

Ipak, mnogo je roditelja koji vjeruju da je moguće unaprijed osigurati spol budućeg djeteta. Šta se može uraditi u tom pravcu? Patenta nema, mada ima čak i stručnih metoda i preporuka.

Muškarci vole – toplo

– Kad bi postojala metoda koja bi stvarno funkcionirala, odavno bi bila komercijalizirana, kaže Aleksandar Lerhl, profesor biologije na Univerzitetu Bremen.
Upravo je on postao poznat po studiji čiji je rezultat: muškarci vole toplo.

A mogući uzrok? Spermiji odgovorni za začeće muškaraca moraju imati Y kromozom, a njemu treba više toplote da bi se razvio u potpunosti. No, ako bi neka žena htjela dobiti sina, pa pomislila kako je dovoljno muža poslati u saunu da se raspari, prevarila bi se. Jer, naučnik kaže: Efekt te vrste toplote je vrlo slab.

Tatin dio posla

Hoće li biti dječak ili djevojčica – o tome odlučuje muškarčeva sjemena ćelija koja će oploditi ženinu jajnu ćeliju. Kromozom X iz spermatozoida u jajnoj ćeliji može dočekati drugi X i tako će nastati djevojčica, a kad se kromozom Y (koji se može naći samo u spermiju) susretne sa X kromozomom (koji je jedini stanovnik jajašca), na svijet će doći dječak.

Priroda se pobrinula za ravnotežu – prilikom poroda na 106 dječaka rodi se 100 djevojčica. Ali, to je ona opća ravnoteža, dok u pojedinim porodicama nje često nema. Upravo zato pojavilo se mnogo samozvanih stručnjaka koji pokušavaju naći recept za najraniji mogući izbor spola djeteta.

U znaku Mjeseca

Kad bismo povjerovali češkom ljekaru  dr. Eugenu Jonasu, vjerovali bismo da Mjesec utječe na to hoće li se roditi dječak ili djevojčica. Priča je besmislena, ali u mnogim časopisima naći ćete mjesečev kalendar sa označenim periodima kad je moguće začeće djevojčice, a kada dječaka.

Povrće i curice

Meso za dječake, povrće za djevojčice – to je osnovni zaključak jedne engleske studije. U njoj se tvrdi da žene vegetarijanke češće rađaju djevojčice.

Iz te priče nastale su i neke dijete. Tako je francuski ginekolog Francois Papa iz čuvene pariske ženske klinike „Port-Royal“ svojim pacijenticama preporučivao sljedeći recept:

* Ko želi djevojčicu trebao bi uzimati što manje kalija i natrija, zapravo jesti neslanu hranu i uzimati jela bogata kalcijem i magnezijem. Takva hrana, navodno, mijenja kvalitet sluzi u vagini, pa spermiji koji nose X kromozom brže dolaze na cilj.

U dijetu za djevojčice spadaju: mineralne vode s mnogo magnezija, meso, sir, maslac, jaja, riba, kupus, žitarice, orasi, crni čaj.

Za dječaka, opet, preporučuje alkalnu hranu: banane, karfiol, paradajz, mlijeko i jogurt, zatim mineralnu vodu siromašnu magnezijem, biljne čajeve, krompir i špinat. Ovaj Francuz očito nije priznavao nalaze engleske studije.

I bečki profesor dr. Wilfried Veichtinger s Instituta za liječenje steriliteta zavirio je u lonac i stvorio vlastitu dijetu za željeni spol djeteta. I, zamislite, njegova je dijeta upravo sasvim suprotna savjetima francuskog kolege.

Teorija trenutka

Još je sumnjivija teorija američkog ljekara dr. Lundrama Sietlesa koji je napisao već klasični priručnik “How to choose the sex of your baby” (Kako izabrati spol svoga djeteta). Njegova su istraživanja pokazala da spol djeteta zavisi od trenutka kad je par imao seksualni odnos.

Ukratko, njegova metoda funkcionira ovako: Ako roditelji žele djevojčicu, odnos moraju imati  tri dana prije ovulacije, jer sjemene ćelije sa X kromozomom duže preživljavaju. Pritom muškarac treba biti gornji, a poželjno je i da žena ne doživi orgazam.

Za dječaka optimalno je imati odnos na sam dan ovulacije (prije toga uzdržavati se nekoliko dana) zato što su sjemene ćelije sa Y kromozomom brže, pa lakše stižu do jajne ćelije.

Amerikanac tvrdi da će, ako se poslušaju njegove preporuke, u 70 do 75 posto slučajeva par sigurno dobiti djevojčicu, a 75 do 80 posto dječaka! No, stručnjaci sumnjičavo vrte glavom, jer cijela priča doktora Sietlesa počiva na pretpostavci da su muške sjemene ćelije sa Y kromozomom brže. U praksi, međutim, nije tako.

Čarolija u epruveti

Ostaje još laboratorija. Tamo postoji metoda koja je stopostotno sigurna: takozvana preimplantaciona dijagnostika (PID). Jajna ćelija oplodi se u epruveti, vrati se u matericu i testira se je li dječak ili djevojčica. Metoda je zabranjena u Evropi.

Američki i engleski liječnici danas rade “odvajanje” spermija. Taj najnoviji postupak naziva se “Microsort”. DNK u spermijima se oboji, ozrači laserom, pa se odvoje “muški” i “ženski” spermiji.

Patent na postupak ima Institut za genetiku i Ferfaksu u Virdžiniji. Što se djevojčica tiče, cilj se pogodi u 90 posto slučajeva, a kod dječaka procent je 73. Tretman u koji je uključena i vještačka oplodnja košta oko 3.5oo dolara, a šanse za trudnoću su oko 20 posto. Ali, ko će odgovarati za pogrešan spermij?

Trudnoća je stvar sreće

Brinući za pravi spol djeteta mnogi zaboravljaju koliko treba sreće da bi žena uopće ostala trudna. Jer, svaka žena može zanijeti samo tokom sedam dana u mjesecu: na dan ovulacije kao i šest dana prije toga. Ali čak i na sam dan ovulacije šanse su jedan naprama tri da će spermij oploditi jajašce. Taj trenutak treba tek pogoditi, jer ovulacija se pomjera u svakom mjesečnom ciklusu.

(bebeimame.ba)

Ne propustite