Trudnoća i POROD: 7 činjenica o epiduralnoj analgeziji

Mame i bebe
Trudnoća i POROD: 7 činjenica o epiduralnoj analgeziji
Prije odlaska u bolnicu trebate se informirati o tome kada je epiduralna analgezija prihvatljiva, a kada nije.

Želite li potpuno prirodan porođaj, epiduralna analgezija nije pravi izbor za vas. Ali, ako ne želite da vas porod boli, prije odlaska u bolnicu trebate se informirati o tome kada je epiduralna analgezija prihvatljiva, a kada nije.

  1.  Idealno je da ste otvoreni četiri do pet centimetara, da imate regularne trudove i da je liječnik odobrio zahvat. Za primjenu epiduralne analgezije morate biti potpuno zdravi, bez povreda kičme ili poremećaja koagulacije.
   2. Zahvat, davanje epiduralne analgezije, traje deset minuta. Sjedite ili ležite skvrčeni poput kifle, kako bi se kičma izbočila. Leđa će vam oprati dezinfekcijskim sredstvom i pokriti ih sterilnom kompresom. Dobit ćete injekciju 2-postotnog lidocaina kao lokalnu anesteziju da vas sam ubod u leđa ne bi bolio.
   3. Ubod, zaista, ne boli, no u trenutku uboda možete osjetiti kao da je kroz vas prošla struja. Kad je igla postavljena, kroz nju se namjesti kateter, koji ostaje u leđima najduže do dva sata nakon porođaja.
  4.  Nakon toga primijeni se test-doza lijeka i mjeri se krvni pritisak. Za deset do petnaest minuta osjetit ćete kako vam se bol smanjuje. Ako je sve uredu, dobit ćete punu dozu anestetika. Potrebno je dvadesetak minuta da djelovanje bude potpuno, nakon čega više nećete osjećati trudove, a možete hodati i dizati se, ali uz pratnju.
  5.  Obavezna je i primjena infuzije kako bi se spriječio pad krvnog pritiska.
  6.  Kad ponovno počnete osjećati trudove, dobit ćete novu dozu lijeka kroz kateter na leđima.

Pokazalo se najboljim ako se zadnja doza lijeka primijeni kada ste otvoreni devet centimetara, jer ona uglavnom traje tačno do izgona djeteta koji trebate osjećati da biste mogli učinkovito tiskati.
  7.  Nakon porođaja trebate piti veće količine tekućine.

VAŽNO

Moguće komplikacije epiduralne analgezije su glavobolja, bol u leđima, periduralni hematom u spinalnom prostoru te punkcija dure (nehotični ulazak u spinalni prostor).

(bebeimame.ba)

Ne propustite