RASPLET PREMIER LIGE BiH: Sarajevo i Zrinjski pretrpili teške poraze, zakomplicirao se vrh tabele

Fudbal
RASPLET PREMIER LIGE BiH: Sarajevo i Zrinjski pretrpili teške poraze, zakomplicirao se vrh tabele
Zenički Čelik ubilježio je četvrti uzastopni remi, dok je Olimpik na gostovanju u Širokom Brijegu izborio neriješeno 0:0

Nogometaši Slobode na stadionu Tušanj ubjedljivo su savladali ekipu Sarajeva sa 3:0 (1:0) u derbiju posljednjeg, 22. kola prve faze takmičenja u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Ekipa trenera Mehmeda Janjoša trećim porazom u prvenstvu izgubila je drugu poziciju na tabeli i sa trećeg mjesta ulazi u Ligu za prvaka, iza Zrinskog i Željezničara, dok je Sloboda ovom pobjedom izborila petu poziciju. 

Tuzlaci su poveli u 42. minuti iz penala, kojeg je realizirao Asim Zec, nakon što neko od igrača Sarajeva u šesnaestercu igrao rukom. 

U drugom poluvremenu domaća ekipa povećala je prednost u 48. minuti. Šut Almedina Zilkića golman Sarajeva Bojan Pavlović je kratko odbio, a na pravom mjestu našao se Ismar Tandir koji je iskosa loptu poslao u mrežu.

Konačni rezultat u 67. minuti postavio je najbolji igrač u ekipi Slobode Zilkić koji je poluvolejom pogodio sami ugao gola Pavlovića. 

Nogometaši Sarajeva su u nastvaku su u nekoliko navrata zaprijetili domaćinu, ali je rezultat ostao nepromijenjen. 

Sloboda - Sarajevo 3:0 (Zec 42. -penal, Tandir 48., Zilkić 67.).

Sloboda: Hadžić, Škahić, Todorović, Zilkić, Grahovac, Lazevski, Mehmedagić, Tandir, Jahić, Zec, Kalezić. 
Sarajevo: Pavlović, Hodžić, Novaković, Duljević, Sarić, Crnkić, Hebibović, Mihojević, Al.Bekić, Ahmetović, Ivetić.

Petrović: Posao smo mogli završiti i ranije

Trener Željezničara Slavko Petrović zadovoljan je rezultatom i igrom svoje ekipe u meču protiv Radnika (2:0) čime je Željezničar završio prvi dio prvenstva na drugoj poziciji.

Petrović je naglasio da su igrači dali maksimum, s obzirom na "paklen" tempo i pet utakmica za dvije sedmice. Smatra da je njegova ekipa posao mogla završiti i ranije, ali je naglasio da je i Radnik pokazao da s pravom spada u vrh bh. nogometa.

- Mi smo postigli gol u pravom momentu i to nam je dalo vjetar u leđa. Bili smo pod ogromnim pritiskom u drugom poluvremenu, permanentno, naročito na sredini. Odigrali smo pet utakmica u nizu za dvije sedmice, iscrpila se ekipa i igrači će dobiti dva dana slobodno što ne činim često. No, zaslužili su - kazao je Petrović. 

Čestitao je svom bivšem klubu na četvrtom mjesto u prvom dijelu prvenstva.

- Mi smo korak do plasmana u Evropu, nadam se da ćemo i Radniku kroz osvajanje kupa pomoći da oni kao četvrtoplasirani prođu u evropska takmičenja - ističe trener Željezničara.

Njegov kolega na klupi Radnika Nebojša Milošević čestitao je Željezničaru na zasluženoj pobjedi. Rekao je da je njegova ekipa imala problema s povredama, ali je i pored toga u određenim momentima bila ravnopravan rival. U drugom poluvremenu su, kaže, sve karte bacili u napad, ali nisu mogli do gola.

Željezničar je ovom pobjedom preuzeo drugo mjesto uoči Lige za prvaka, s bodom zaostatka za liderom Zrinjskim.

Rezultati 22. kola nogometne BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine:

Sloboda - Sarajevo 3:0
Željezničar - Radnik 2:0
Zrinjski - Metalleghe 0:2
Čelik - Mladost 2:2
Široki Brijeg - Olimpik 0:0
Vitez - Krupa 0:0

premier-liga-tablica

Ne propustite