ŽENE, da li ste znale da seks u kasnoj TRUDNOĆI olakšava POROD?!

Porodica i zdravlje
ŽENE, da li ste znale da seks u kasnoj TRUDNOĆI olakšava POROD?!
Do sada se vjerovalo da seks u trudnoći ubrzava porod, no to je jako malo ljekara htjelo potvrditi.

Najnoviji rezultati studija provedenih u Maleziji pokazuju da, žene koje imaju spolne odnose u kasnoj trudnoći češće rađaju spontano u vremenu od 38 do 40 sedmica za razliku od žena koje se suzdržavaju od seksa tokom trudnoće.

Do sada se vjerovalo da seks u trudnoći ubrzava porod no, to je jako malo ljekara htjelo potvrditi. Tim stručnjaka s Univerziteta Malaya u Kuala Lumpuru istraživanje je proveo na 200 zdravih udanih žena koje nisu imale tešku trudnoće i koje su pisale dnevnik tokom nošenja.

Ispostavilo se da su epiduralnu anesteziju koristile žene koje su rodile nakon 41. sedmice trudnoće.Dnevnici žena pokazali su i da je 58 posto njih prakticiralo seks u kasnoj trudnoći i to u prosjeku četiri puta sedmično. Samo 6,9 posto žena koje su vodile ljubav nije rodilo prije 41. sedmice, a onih koje su apstinirale bilo je 29,8 posto.

Kada su se u ove pokazatelje uključili i faktori poput etničke pripadnosti, obrazovanosti, zaposlenosti, osviještenosti o seksu i godinama supruga, žene koje su koristile seks su u 90 posto slučajeva rodile do 41. sedmice i bez epiduralne. Također je ustanovljeno da seks više od jednog puta sedmično djeluje pozitivno na trajanje trudnoće i potrebu za lijekovima.

Ne propustite