Radi naseg zdravlja smanjiti sol

JEDEMO PREVIŠE SOLI! OTKRIVAMO ZAŠTO JE VAŽNO SMANJITI UNOS

Objavljeno:16.03.2017 - 11:35
A A A Times Arial

Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do odrasle dobi, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i transmasnih kiselina. Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu, piše Večernji list.
 

– Izuzetno je korisno i važno stvoriti temelje na kojima će cijela obitelj, a posebno djeca i adolescenti, steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupnju zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovite i svježe pripremljene obroke –, poručuje Eva Pavić, mag. spec., dipl.ing.

Zašto je važno smanjiti unos soli?

Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do odrasle dobi, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje. Osobe s određenim zdravstvenim problemima, kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze.Začinite umjesto da solite!

Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soljenki. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pozornost na proizvode koje kupujemo i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.Važna je samo volja i ustrajnost

Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i s puno začina jer uvijek možete dodati sol, ali je iz jela ne možete oduzeti. Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5 grama soli, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka, ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume, crvene paprike, curryja ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani. Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije kako bi na tržište isporučile što zdravije proizvode, pa zašto ne biste i vi?

Začini i jela koja se najbolje slažu:

lovor – variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljciružmarin – svinjetina, riba, piletina, mahunarke, marinade

mažuran (origano) – govedina, piletina, svinjetina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza

kadulja – svinjetina, piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi

kim – govedina, piletina, svinjetina, mahunarke, grahorice, kupusnjače

timijan – govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune, cvjetača, patlidžan, repa, mrkva

curry – piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža, marinade

đumbir, kurkuma, kajenski papar – govedina, svinjetina, puretina, piletina, riža, mahunarke

kopar – salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci.

kardamom – voće i kolači

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!