SKANDALOZNA ODLUKA SUDA: Svirepom ubici koji je ubio, pa zapalio baku SMANJENA KAZNA!

Region
SKANDALOZNA ODLUKA SUDA: Svirepom ubici koji je ubio, pa zapalio baku SMANJENA KAZNA!
Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dvije godine kaznu Miljanu Rankoviću i osudio ga na osam godina zatvora za svirepo ubist

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dvije godine kaznu Miljanu Rankoviću i osudio ga na osam godina zatvora za svirepo ubistvo.

Ranković je u novembru 2015. godine, kako se navodi u obrazloženju presude, u stanju bitno smanjene uračunljivosti nožem usmrtio svoju baku Miroslavu (69), a potom je zapalio kako bi prikrio zločin. U odluci koja je objavljena na stranici Apelacionog suda se navodi da je Rankoviću, pored zatvorske, izrečena i mjera bezbjednosti, ali se ne navodi koja.

Ranković je osuđen jer je 8. novembra 2015. godine u kući u Rabrovcu, kod Mladenovca, poslije kraće svađe dva puta nožem ubio Miroslavu u grudi. Poslije toga ju je okrenuo potrbuške i još je dva puta ubo u leđa, od čega je žena preminula.

Da bi prikrio ubistvo, Ranković je bakino tijelo i krevet na kojem je ležala polio benzinom, zapalio ih i tako izazvao požar. Poslije toga je otrčao do susjedne kuće i pozvao pomoć u gašenju požara. Uhapšen je sljedećeg dana, a na saslušanju je priznao zločin.

rankovic

"Ubo sam je četiri puta nožem. Poslije sam zapalio kuću."- rekao je Ranković na saslušanju.

Prvostepenu presudu izrekao mu je Viši sud u Beogardu 5. decembra prošle godine. Nepravosnažno je osuđen na deset godina zatvora, a izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja alkoholičara, koja će se izvršiti u zatvoru ili odgovarajućoj zdravstvenoj ili drugoj specijalizovanoj ustanovi. Na presudu, Apelacionom sudu su se žalili i tužilaštvo i Rankovićev branilac.

Da bi prikrio zločin, Ranković bakino telo polio benzinom i zapalio

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, donijete 6. marta, navodi se da žalba Rankovićevog branioca ukazuje da prvostepeni sud nije cijenio sve okolnosti koje utječu na odmjeravanje kazne. Pored pravilno utvrđenih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije cijenio mladost okrivljenog, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 23 godine.

Sud smatra da će se kaznom zatvora u trajanju od osam godina u odnosu na okrivljenog ostvariti svrha kažnjavanja, a posebno utjecati na okrivljenog da ubuduće ne čini krivična djela.

Ubio je bez ikakvog razloga

Od olakšavajućih okolnosti za Rankovića, sud je imao u vidu njegov raniji život, zatim da je krivično djelo izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, da se pokajao, da je nekoliko dana ranije izgubio oca.

Od otežavajućih okolnosti sud je cijenio to što je bio u bliskim odnosima sa žrtvom, koju je ubio bez ikakvog povoda i da je nakon toga podmetnuo požar, nastojeći da prikrije izvršeno krivično djelo.

(Blic.rs)

Ne propustite