"NURK GROZNICA" TRESE PORTLAND: Jusuf Nurkić dominira u NBA ligi

Košarka
"NURK GROZNICA" TRESE PORTLAND: Jusuf Nurkić dominira u NBA ligi
Ali, u ostalim kategorijama niko mu nije bio ni blizu, posebno što se tiče čak 20 njegovih skokova, ali i 8 asistencija, te zastrašujućih 6 blokada, a da bi dojam bio potpun, dodao je i 2 ukradene lopte

Za 38 minuta u igri kontra Philadelphije, Nurkić je postigao 28 koševa (šut iz igre 9/18, slobodna bacanja 10/13) i tako s Dariom Šarićem podijelio naslov najboljeg strijelca utakmice.

Ali, u ostalim kategorijama niko mu nije bio ni blizu, posebno što se tiče čak 20 njegovih skokova, ali i 8 asistencija, te zastrašujućih 6 blokada, a da bi dojam bio potpun, dodao je i 2 ukradene lopte. Sve ovo rekordni su učinci njegove karijere, piše Index.hr.

Ali, Nurkić rastura po brojkama u još jednoj kategoriji, jer iako je stanovnik njihovog grada jedva tri sedmice, vole ga više od 500.000 stanovnika Portlanda, a u Moda Centeru mu 20.000 navijača kliče kao da je u dvorani Mejdan u rodnoj Tuzli.

Istina, u NBA nije čudno natjerati navijače da vole igrača koji je egzotični Evropljanin, koji pri tome u prvih šest minuta u reketu zavede ovaku strahovladu:

Kako je utakmica išla dalje, a Nurkić bivao sve bolji i nezaustavljiviji, tako su u Americi progovorili bosanski:

Uslijedilo je upozorenje, da dvoranom hara "Bosanski jarac", a "Zvijer" je dobila novi nadimak jer se radi o američkoj igri riječima. "GOAT" (jarac), kao skraćenica znači "Greatest Of All Time" ili najveći svih vremena, a s obzirom kako je Nurkić krenuo.

Nurkićeva svemoć, borbenost i stalni osmijeh, oduševljavaju Amere, koji se retorički pitaju: "Kako ga možete ne voljeti?"

Dominacija omiljenog Bosanca, odnosno dio igre kada mu niko ne može ništa, dobila je i novo ime: "Nurk time", koje Jusuf signalizira pokretom po "satu" na ruci. Naravno, na oduševljenje i skandiranje navijača:

Zbog svega navedenog, nije čudno da je u leksik Portlanda i okolice ušao novi "nurkizam", a to je "Nurk groznica", koja trese sve oko Blazersa i ne pokazuje znakove popuštanja.

 

Ne propustite