Stevandić: Nacionalna politika RS ne može se kreirati u Sarajevu

Bosna i Hercegovina
Stevandić: Nacionalna politika RS ne može se kreirati u Sarajevu
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da se nacionalna politika Republike Srpske ne može kreirati u dogovoru sa federalnim partnerima, već se ona kreira u Banjaluci, a sprovodi u Sarajevu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da se nacionalna politika Republike Srpske ne može kreirati u dogovoru sa federalnim partnerima, već se ona kreira u Banjaluci, a sprovodi u Sarajevu.

"Kolege iz SDS-a i Saveza za promjene pokušali su da kreiraju nacionalnu politiku u Sarajevu i da je nameću Banjaluci", rekao je Stevandić i ocijenio da je, uprkos tome, narodno i nacionalnio jedinstvo u Republici Srpskoj veliko.

On smatra da se Savjet ministara BiH pretvorio u servis za federalnu Vladu i poslovnu zajednicu iz Federacije BiH (FBiH), jer im se čine sve moguće usluge, a opstruišu sve u Republici Srpskoj, čemu doprinosi srpski kadar.

"To se moglo samo u početku prikriti demagogijom, otvaranjem privatnih ratova protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika"

"To se moglo samo u početku prikriti demagogijom, otvaranjem privatnih ratova protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i tvrdnjama da je u Srpskoj sve kriminalizovano, iako je stopa kriminala u FBiH pet puta veća nego u Srpskoj", rekao je Stevandić za RTRS.

On je istakao da je iznenađen srpskim nejedinstvom na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj je razmatrana revizija presude protiv Srbije i dodao da je od početka sumnjao da bi tako nešto moglo da se desi, jer kada se sjednica zakazivala poslanici iz Saveza za promjene nisu htjeli da se potpišu, iako su glasali da se ona održi.

"Tu je već bilo jasno da oni svoje stavove usaglašavaju van Kolegijuma Narodne skupštine, van nas u Republici Srpskoj i da ono što oni potpišu zavisi od dogovora sa međunarodnim faktorom ili sa partnerima iz FBiH", naglasio je Stevandić.

SDS promijenio svoju politiku

On je podsjetio da je SDS u posljednjih pet godina glasao za mnogo oštrije zaključke od onih koji su ponuđeni na posebnoj sjednici, što govori o tome da je potpuno promijenio svoju politiku i da ona nema nacionalni kompas.

"Četvrti zaključak parlamenta Srpske, koji oni tumače kao blokadu, je samo pokušaj da se nađe alibi za takvu vrstu poltronske politike i politike koja je potpuno izgubila nacionalni kompas", ocijenio je Stevandić.

On je pojasnio da četvrti zaključak govorio o tome da se nađu pravni politički koraci kako bi se zaštitili pravni interesi Republike Srpske, da se usaglašava dnevni red, da se zauzme jedinstven stav kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH, vojnoj imovini, što je u posljednjih mjesec dana SDS i govorio.

Prema njegovim riječima, i SDS je govorio da hoće novi zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH i javno su se zalagali da se knjiži vojna imovina na Republiku Srpsku, ali kada je trebalo o tome da glasaju nisu htjeli.

"Ovo rasulo u SDS-u nije nešto što se desilo odjednom"

"Ovo rasulo u SDS-u nije nešto što se desilo odjednom, jer možemo vidjeti da prvaka te stranke u posljednjih godinu dana nema na obilježavanju stradanja Srba u Dobrovoljačkoj, ali idu na kongres SDA i prisustvuju govorima lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojima on ističe da će ukinuti Republiku Srpsku", naveo je Stevandić.

On je ocijenio da je politička podjela nastala kao posljedica toga što su se rukovodstva opozicionih partija i onih koji su na vlasti na nivou BiH odrodila od svojih partija i programa i zato se raspadaju, kao što je slučaj u SDS-u i PDP-u.

"Srbi su jedinstveni, ali imamo nekoliko partija koje su radi benefita svojih funkcionera i mogućnosti da puno zarade, da budu favoriti federalnih medija stvorili medijski spin da je u Republici Srpskoj nejedinstvo, što nije slučaj", naglasio je Stevandić.

Srpska se neće raspasti

On je poručio da se Republika Srpska neće raspasti, ali će se raspasti partije koje pokušavaju da imputiraju nejedinstvo.

Stevandić je pojasnio da se za SDS nije moglo ništa loše desiti da su glasali za zaključke, ali nisu, jer svoju budućnost više ne vide u ostvarivanju preko Republike Srpske, već isključivo preko zajedničkih organa.

On smatra da se neiskrenost SDS-a najbolje pokazala kada je rukovodstvo stranke koje obavlja funkcije u Sarajevu priznalo da nije izašlo na referendum o Danu Republike.

"Srbi će dobro da naplate prevaru SDS-u i neiskren odnos prema Republici Srpskoj, koja im je omogućila da budu faktor u FBiH, i dobro će da razumiju šta je dobro iz svega toga", smatra Stevandić.

On tvrdi da će SDS doživjeti potpunu katastrofu, jer je sve počelo tako što najboljim ljudima nisu dozvolili da se pitaju u stranci, već se pita Izetbegović.

(Srna)

Ne propustite