AMBASADORICA MAUREEN CORMACK OTVORENO: Sjedinjene Američke Države nastavit će podržavati Sud BiH

Aktuelno
AMBASADORICA MAUREEN CORMACK OTVORENO: Sjedinjene Američke Države nastavit će podržavati Sud BiH
Predsjednik Suda BiH Ranko Debeve govorio je o izazovima s kojima se ova institucija suočava u svakodnevnom radu, o važnosti profesionalnog pristupa u rješavanju svih otvorenih pitanja, potrebi depolitizacije, ali i potrebi nastavka reforme pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec primio je danas ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, saopćeno je iz Suda BiH.

Tokom razgovora, predsjednik Suda BiH govorio je o izazovima s kojima se ova institucija suočava u svakodnevnom radu, o važnosti profesionalnog pristupa u rješavanju svih otvorenih pitanja, potrebi depolitizacije, ali i potrebi nastavka reforme pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije.

Ambasadorica SAD izrazila je snažnu podršku naporima koje Sud BiH ulaže u procesuiranju najtežih krivičnih djela, kako ratnih zločina tako i organiziranog kriminala, te je potvrdila nastavak snažne opredijeljenosti SAD procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i ambasadorica SAD Maureen Cormack, na kraju sastanka, istakli su značaj principa nezavisnog pravosuđa kao temelja demokratskog društva, a koji je najbolji garant zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ne propustite