NSRS usvojila zaključke u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije

Bosna i Hercegovina
NSRS usvojila zaključke u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije
Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) večeras je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, „odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH“.

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) večeras je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, „odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH“.

-Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - navodi se u zaključcima usvojenim glasovima poslanika vladajuće većine u RS-u, a nakon današnje višesatne rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

U zaključcima usvojenim s 46 glasova, dok su 23 poslanika bila suzdražana, dodaje se da Narodna skupština RS-a odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

Entitetski parlament smatra da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde, stoji u zaključcima.

NSRS također smatra „da ovakav način donošenja odluka, navodno uime BiH, kojim se služe predstvanici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka uime BiH, zahtjeva hitno i jasno reagiranje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Parlament RS-a ističe da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i konstitutivnog sprskog naroda, koje se donose na nivou zajendičkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija RS, kako bi dejtonski položaj RS, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

NSRS poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Narodna skupština RS-a apeluje na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

U usvojenim zaključcima se dodaje da Narodna skupština RS-a čvrsto stoji na poziciji odbrane slova Dejtnoskog mirovnog sporazuma i prava koja RS po tom sporazumu pripadaju.

Ukazuje i na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. 

Narodna skupština također zadužuje Vladu RS-a da u saradnji s predstavnicima RS-a na nivou zajedničkih organa BiH, a u cilju jačanja evropskog puta, pripreme odgovor RS-a na sva trenutna pitanja koja će biti upućena svim relevantnim međunarodnim institucijama.

Traži se od institucija na nivou BiH i FBiH da ispune sve prethodne mjere iz Pisma namjere koje su preduslov za realizaciju Reformske agende na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Narodna skupština RS-a, kako se navodi u zaključcima, smatra da je na putu ka EU neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH, pa stoga, kao strana potpisnica aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institucije.

Usvajanjem zaključaka okončano je ovo posebno zasjedanje.

(Fena)

Ne propustite