SREBRENIČKE MAJKE ZA NOVI.BA: Rusi su saučesnici u genocidu, a spomenik Čurkinu je nastavak politike zločina!

Aktuelno
SREBRENIČKE MAJKE ZA NOVI.BA: Rusi su saučesnici u genocidu, a spomenik Čurkinu je nastavak politike zločina!
Vjerujte da ne znam, kakav je to obraz, dokle to ide i dokle se može ići. Za zločine i zločince nema granica, oni idu i dalje – kazala je Mehmedović

Inicijativa Udruženja građana “Istočna alternativa” RS-a da se postavi spomenik nedavno preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu u Srebrenici je sipanje soli na ranu preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici i dodatno će pogoršati ionako loše odnose među narodima u ovom gradu.

Predstavnici udruženja danas su na protokol Skupštine opštine Srebrenica predali zahtjev za iznalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

Predsjednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje “za istinu” i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović izjavila je za portal Novi.ba da je protiv bilo kakvog podizanja spomenika Vitaliju Čurkinu.

- To je sipanje soli na ranu preživjelim žrtvama genocida. Vjerujte da ne znam kakav je to obraz dokle to ide i dokle se može ići. Za zločine i zločince nema granica, oni idu i dalje – kazala je Mehmedović, dodajući da je ostala zatečena ovom inicijativom.

Ispričala je da su Rusi ratovali kod Srebrenice i da su se naselili u mjestu Žutica u bošnjačkim kućama, koje su dobili “po zasluzi”.

Naša sagovornica dodaje da se ovom inicijativom likuje nad žrtvama.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za Novi.ba da ovakve politike na razne načine pokušavaju minimizirati ili na neki način neutralizirati sve ono što se desilo u prošlosti.

- Već u petak će na sjednici Skupštine opštine Srebrenica biti donesena odluka za dodjelu nagrade Vladi Srbije, baš u periodu kada se pokreće revizija tužbe, odnosno presude, koja je već jednom 2007. godine potvrdila da se u Srebenici desio genocid. Ni to nije slučajno, a ni ova inicijativa Istočne alternative RS, koje je svakako u prošlosti ovdje učinilo dosta skandaloznih stvari koje su vrijeđale prežvjele žrtve genocida – spomenuo je Duraković.

Naš sagovornik zaključuje da se svaki dan sve više potrvrđuje da revizija upravo treba biti osnovana, jer se sve čini da se istina o jednom narodu i ono što se tom narodu dogodilo u ovoj državi izbriše.

K.S.

Ne propustite