NEVJEROVATNA DJEČIJA ISKRENOST Šta kažu zagrebački osnovci nakon što su prvi put posjetili džamiju: Muslimani su uredni i ljubazni, sram nas je što mi svake nedelje ne idemo na misu!

Region
NEVJEROVATNA DJEČIJA ISKRENOST Šta kažu zagrebački osnovci nakon što su prvi put posjetili džamiju: Muslimani su uredni i ljubazni, sram nas je što mi svake nedelje ne idemo na misu!
Dojmovi djece koja se prvi put susreću na džamijom, u vrijeme kada je raširena islamofobija su izuzetno zanimljivi i iskreni te ih u cijelosti prenosimo:

Zagrebački internetski školski list "Zag" obajvio je nedavno tekstove učenika petog razreda, nakon što su prvi put posjetili džamiju u hrvatskoj prijestolnici. Dojmovi djece koja se prvi put susreću na džamijom, u vrijeme kada je raširena islamofobija su izuzetno zanimljivi i iskreni te ih u cijelosti prenosimo: 

 

"Krajem listopada učenici petih razreda išli su u džamiju. Krenuli smo autobusom i nakon petnaestak minuta stigli pred džamiju.

Bila sam očarana i pomislila kako je lijepa. Kada smo ušli, trebali smo se izuti i djevojčice su trebale staviti marame. Izgledale smo smiješno. Došli smo upravo za vrijeme trećeg klanjanja. Bilo je vrlo čudno. Kada su završili klanjanje, počeli smo razgledavati. Vidjeli smo mihrab – udubljenje koje pokazuje smjer prema Kabi u Meki. Zatim smo vidjeli tespih – brojanicu za molitvu. Izašli smo iz molitvenog prostora, obuli cipele, skinuli marame te se uputili prema svečanoj dvorani gdje smo upoznali mualemu (vjeroučiteljicu). Odgovarala nam je na pitanja. Bila sam vrlo radoznala. Razmišljala sam samo o kršćanstvu i bilo me je sram jer svake nedjelje ne odlazim na misu.

Kada smo odlazili, bila sam puna radoznalosti i sreće. Uvijek će mi taj dan ostati u dobrom sjećanju.

(Lana Milković  5. D)

 

dzamija3Učenici petih razreda OŠ Marije Jurić Zagorke posjetili su džamiju krajem listopada. Vidjeli smo lijepo uređenu, veliku građevinu. Moj prvi dojam je bio da je sve krasno te da muslimani ne stavljaju nikakve slike ni kipove.

Ušli smo i vidjeli ljude kako se klanjaju. Čula sam da muslimani moraju prije molitve prati noge i četvrtinu glave. Zanimalo me kako izgleda neka druga vjera i kako se oni mole. Razmišljala sam o tome kako je sve puno strože nego u kršćanstvu. Muškarci i žene moraju odvojeno moliti, žene moraju nositi marame i svi moraju biti bosi. Oni poste svake godine u ramazanu i ako netko namjerno ne posti, mora to nadoknaditi. Muslimani mole zajedno, a molitvu predvodi imam. Mi kršćani imamo Bibliju, a muslimani Kur’an.

Vrijeme je prošlo i morali smo poći. U sjećanju će mi ostati kako sam vidjela način kako se klanjaju ljudi druge vjere te da su vjere različite, ali svi se moramo međusobno poštovati.

(Tena Modrić  5. D)

 

dzamija2

Moj prvi posjet džamiji bio je više nego zanimljiv i iznenađujući. Osim što smo na ulasku morali izuti obuću, mi djevojčice pokrile smo kosu maramama. Dopala mi se unutrašnjost džamije, šarenilo tepiha i velika govornica za hodžu, te veličina prostora. Zidovi su ispisani arapskim pismom. Zanimljiv detalj za mene je razdvajanje muškaraca od žena. Prvi sam se puta susrela s takvim običajem. Za vrijeme našeg posjeta, održavao se obred. Hodža je molio, a vjernici su klanjali. S velikim poštovanjem prema vjernicima muslimanske vjeroispovijesti, obišla sam i razgledavala džamiju. Voljela bih posjetiti i druge vjerske ustanove u Zagrebu i Hrvatskoj.

Bernarda Berišić 5. a

 

Išli smo u džamiju u Zagrebu. U njoj je jako lijepo. Mogli smo sudjelovati u molitvi. Njihove molitve su na arapskome jeziku. Imaju lijepu dvoranu, gdje se mogu zabavljati i vjenčati. Meni se jako svidjela njihova molitva. Imaju lijepe molitve na arapskome. Oni jako poštuju jednoga Boga – Alaha. Strogo se drže svojih pravila. Oni također u džamiji imaju i svoj vjeronauk. Sviđa mi se što su jako uredni. Kada smo ušli u džamiju, sve je bilo jako čisto i lijepo. Njihova sveta knjiga zove se Kur’an. Oni su jako ljubazni. Začetnik njihove vjere je prorok Muhamed. Njihov znak je polumjesec i zvijezda. Bilo mi je jako lijepo u džamiji.

Viktor Palić 5. a

Ne propustite