BERLIN Hoffman: O ratu i podjelama na Balkanu pričaju nacionalistički grobari čije vrijeme je pri kraju!

Region
BERLIN Hoffman: O ratu i podjelama na Balkanu pričaju nacionalistički grobari čije vrijeme je pri kraju!
Riječ je o ukupno 1200 vojnika, spremnih za borbeno djelovanje, iz država članica NATO-a, koje bi u roku od nekoliko dana mogle patrolirati ulicama Banja Luke i Sarajeva i u ekstremnom slučaju izvršiti vojni napad

Od Beograda preko Banja Luke do Prištine političari ponovo govore o ratu i podjelama. Brzo se primjećuje sljedeće: To govore politički gubitnici koji pokušavaju zadržati svoju vlast, smatra njemački analitičar Frank Hofmann.

Ukoliko bi se Republika Srpska željela odcijepiti onda protesti bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u ovom području - koji čine skoro polovinu države - nisu više isključeni. Posljedica: Nemiri, koji vjerovatno ne bi mogli proći bez prolivanja krvi, a bosanske policijske snage bi bile brzo preopterećene. Kao rezultat toga bi vojna misija EU "Althea", koja je stacionirana u BiH, vjerojatno morala tražiti pojačanje – navodi on.   

Zadatak ove misije je, kako ističe, brinuti se za sigurnost i stabilnost i pomoći bh. vlasti u provedbi toga. Ako to bh. vlasti više nisu u stanju misija ima mogućnost intervenirati sa trupama za brzo djelovanje koje su spremne u državama koje učestvuju u ovoj misiji.

- Riječ je o ukupno 1200 vojnika, spremnih za borbeno djelovanje, iz država članica NATO-a, koje bi u roku od nekoliko dana mogle patrolirati ulicama Banja Luke i Sarajeva i u ekstremnom slučaju izvršiti vojni napad- ističe Hoffman.

Dosadašnjim vladajućim elitama, koje agiraju koristeći nacionalističku retoriku, bi bila oduzeta vlast i one bi postigle suprotnost od onoga čemu zapravo teže - osiguranju njihove moći. 

Dakle, prema njegovom mišljenju aktualne verbalne prepirke na Balkanu nisu ništa više nego prazne riječi koje su anahrone.

- Prazne floskule jedne generacije političara koje je na vlast doveo raspad bivše Jugoslavije. Socijalistička višenacionalna država je nakon četiri desetljeća totalitarne vladavine okončana, njeni nacionalistički grobari su preživjeli do danas. Sasvim je moguće da je sada njihovo vrijeme pri kraju. Oni još uvijek pokušavaju kod biračkog tijela svojom nerealnom retorikom kaširati svoju bijednu bilancu koju su ostvarili kada je riječ o zapošljavanju i standardu. Još uvijek nedostaju političke alternative - ipak to se može promijeniti – kaže Hoffman. 

Ne propustite