Žene u Siriji slave oslobođenje: Skinule burke s lica i zapalile ih (VIDEO)

Svijet
 Žene u Siriji slave oslobođenje: Skinule burke s lica i zapalile ih (VIDEO)
Sirijke iz mjesta oslobođenog od snaga Islamske države snimljene su kako nakon oslobeđnja s lica skidaju burke i pale ih.

Sirijke iz mjesta oslobođenog od snaga Islamske države snimljene su kako nakon oslobeđnja s lica skidaju burke i pale ih.

Video su objavili lokalni mediji, a na njemu se vidi kako skupina žena skida burke sa lica, te ih baca na zemlju, gazi, a na kraju ih zapale.

Kako piše Independent, direktorica Human Security Centre-a, Julie Lenarz, rekla im je kako žene tek sada smiju skinuti burku jer snage koje su oslobodile mjesto, za razliku od ostalih pobunjeničkih grupa, ne zahtijevaju oblačenje prema strogim religijskim propisima.

Julie je dodala kao su osim žena koje su se morale oblačiti prema strogim religijskim propisima i muškarci bili zakinuti zabranama jer nisu smjeli pušiti, a djeca se nisu smjela igrati ili plesati na ulicama. 

"Ovo su žene koje bi pokrile glavu i nosile hidžab, ali ne bi u potpunosti prikrile lice burkom, tako da ovo doživljavaju kako stvarno oslobođenje."  - zaključuje direktorica Human Security Centre-a. 

 

Ne propustite