BIZARAN SPOR IZ 2012. Sarajlija tužio biskupiju, jer ga je snijeg sa krova njihove zgrade skoro ubio: No, Sud je donio neobične zaključke i presude

Bosna i Hercegovina
BIZARAN SPOR IZ 2012. Sarajlija tužio biskupiju, jer ga je snijeg sa krova njihove zgrade skoro ubio: No, Sud je donio neobične zaključke i presude
Sarajlija koji je tužio vlasnika zgrade sa kojeg se u na njegovo auto u vožnji srušila ogromna količina snijega sa krova, izgubio je spor i sada mora platiti sudske troškove. Naime, Damir Pavičić je jedva preživio 21. februara 2012. Godine kad su tone snijega koji je te godine pao u rekordnoj količini sručile sa njegov automobil te ga uništile, a njega ostavili zarobljenog u zgnječenom automobilu.

Sarajlija koji je tužio vlasnika zgrade sa kojeg se u na njegovo auto u vožnji srušila ogromna količina snijega sa krova, izgubio je spor i sada mora platiti sudske troškove. Naime, Damir Pavičić je jedva preživio 21. februara 2012. Godine kad su tone snijega koji je te godine pao u rekordnoj količini sručile sa  njegov automobil te ga uništile, a njega ostavili zarobljenog u zgnječenom automobilu.

Samo pukom srećom, vozač Damir Pavičić, je preživio ovu stravičnu nesreću, a radnici poslovnice Lutrije BiH i građani koji su se tu zatekli rukama, lopatama, krampama su uklanjali snijeg i razvaljivali automobil kako bi ga izvukli jer je ispod snijega ostajao bez zraka.

Nakon ove nesreće Pavičić tužio je Vrhbosansku nadbiskupiju koja je koristila prostor s čijeg je krova pao snijeg.

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Silvana Brković- Mujagić, je nakon nekoliko godina donijela prvostepenu presudu u ovom predmetu. Avaz.ba je u posjedu te šokantne presude.

Naime, Vrhbosansku nadbiskupiju je zastupao velečasni Miroslav Čavar koji je tokom parničnog postupka kazao da "smatra da su odgovorni u ovom slučaju u dijelu 82 posto koliko su suvlasnici zgrade, odnosno da su u tolikom dijelu dužni nadoknaditi Pavičiću nastalu štetu, te pretrpljenu fizičku i psihičku bol.

Dakle, tužena strana je priznala odgovornost, no i pored njihovog priznanja sutkinja Silvana Brković- Mujagić donosi presudu gdje navodi da nisu odgovorni.

Sutkinja u presudi navodi da tuženi nisu mogli predvidjeti da će u Sarajevu u februaru pasti snijeg, a da, iako su prema Zakonu bili dužni ukloniti snijeg koji je bio opasan za građane, ne moraju imati dokaze o tome da su to uistinu učinili odnosno pokušali angažirati nekog da očisti snijeg s krova.

Istovremeno, u presudi sutkinja navodi da Pavičić tog dana "sjeda u automobil i kreće na određeno mjesto kao da je sve uobičajno i normalno".

Dakle, prema ovoj presudi tuženi nisu mogli predvidjeti da će snijeg pasti s krova niti dokazati da su tu opasnost pokušali ukloniti, ali Pavičić je trebao biti vidovit i znati da će mu se nekoliko tona snijega sručiti na glavu, te se, prama mišljenju ove sutkinje, nije trebao taj dan kretati tom ulicom.

- Taj dan sam poslovno krenuo u hrvatsku Ambasadu. Prema presudi trebam platiti troškove suđenja jer sam kriv što sam išao na posao, a i oni koji su mi tog dana spasili život, a to su građani i radnici Lutrije BiH prema toj presudi, također, nisu trebali biti tu. Kriv sam što sam preživio tu nesreću. Šokiran sam ovakvom presudom pogotovo kada se ima u vidu da je, prema Zakonu, odgovornost za nastalu štetu usljed padanja snijega s krova ili ledenica na vlasnicima objekata ili na upraviteljima, kazao je Pavičić za Avaz.ba.

 

Ne propustite