Zašto je Tito izbjegavao ovaj grad u Srbiji?

Zanimljivosti
Zašto je Tito izbjegavao ovaj grad u Srbiji?
U srcu Srbije, postojao je grad koji je izbjegavao u širokom luku!

Doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito u istoriji je ostao poznat po svojim svjetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju svijeta i putovanjima koja su trajala po nekoliko mjeseci. Ipak, u domovini, u srcu Srbije, postojao je grad koji je izbjegavao u širokom luku!

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voljeli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posjetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni noviji političari ga nisu naročito "mirisali".

A, izgleda, ni Čačani njih!

Ipak, priča kaže, Čačak je izbjegavao u širokom luku! Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvijek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu. I nije vrijedilo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile ljudi...

Čačani su u Titovim očima uvijek ostali - četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pjesme "Na planini, na Jelici".
U stvarnosti, izvještaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocijenili kao ozloglašeno "komunističko leglo" u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti - Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić...

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mjesta. Stariji Čačani još uvek pričaju da su svaki put prije dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedjelju dana ranije, a da je etiketu "buntovničkog grada" i mjesta za izbjegavanje, zapečatila situacija kada je za vrijeme druge posjete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje!

(dnevno.rs)

Ne propustite