Prag ili zlatni grad jedan je od najstarijih i najljepših gradova u Evropi, koji je nastao i razvijao se na raskrsnici puteva

Kiosk
Prag ili zlatni grad jedan je od najstarijih i najljepših gradova u Evropi, koji je nastao i razvijao se na raskrsnici puteva
Prag je glavni privredni, ekonomski i kulturni centar Češke Republike. Kad god da ga posjetite, uvijek će vas obasjati svojom raskošnom ljepotom, zadiviti monumentalnošću svojih građevina i ljepotom mostova koji spajaju obale moćne rijeke Vltave.

Prag je glavni privredni, ekonomski i kulturni centar Češke Republike. Kad god da ga posjetite, uvijek će vas obasjati svojom raskošnom ljepotom, zadiviti monumentalnošću svojih građevina i ljepotom mostova koji spajaju obale moćne rijeke Vltave. Prag je privlačio mnoge čuvene umjetnike i naučnike: Jana Husa, Mocarta, Dvoržaka, Kafku, Bohumila Hrabala, Havela, Ajnštajna… UNESCO je historijski centar Praga uvrstio u spisak svijetske baštine. Danas u njemu živi oko 1,3 miliona stanovnika.

Posjetite zlatni Prag uz CityDeal izvrsnu ponudu. 

Krenite na putovanje kroz srce Evrope – kroz stari dio Bohemije do zlatnog Praga. Uživajte u tradicijama i raznolikostima ovoga grada. Stavite šlag na Sacher tortu u Beču i zaokružite cjelinu nezaboravnog putovanja.

Dva noćenja sa doručkom u hotelu 3* i uključenim prevozom za samo 179 KM u organizaciji turističke agencije Biss Tours.

Prvi stanovnici Praga naselili su ovo područje još u ranom kamenom dobu. Stotinama godina, prateći tok Vltave, tu su prolazili trgovački putevi koji su povezivali južne i sjeverne dijelove Evrope. Današnji Prag je osnovan u 9. vijeku po dolasku Slovena u Češku, i brzo je postao sjedište njenih kraljeva, a bio je i prijestolnica cijelog Rimskog carstva. Grad je dostigao svoj zenit u vrijeme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, te 1348. osnovao je univerzitet. Arhitektura Praga je raznovrsna, od romanske, gotske, renesansne, barokne, rokoko, klasicizma, ampir arhitekture, do secesije i kubizma. Duh i šarm aristokratije osjećaju se u svakoj ulici kojom prolazite.

Jeste li znali zanimljivost za Karlov most? Kamen temeljac postavljen je 9. jula 1357. u 5. sati i 31. minut. Taj datum i vrijeme nisu slučajno odabrani, jer zapisani u redoslijedu godina-dan-mjesec-vrijeme čine numeričku skalu 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Ivice mosta ukrašava 30 figura raznih svetaca i biblijskih ličnosti. Na oba kraja mosta nalaze se tornjevi. To je magično mjesto u svakom trenutku, ali ako Prag posjetite u kasnu jesen kada ima magle ili zimi kada pada snijeg, pogled s mosta gradu daje bajkovit izgled i legenda kaže da poljubac na mostu garantuje vječnu ljubav. Noćna šetnja Karlovim mostom pružiće vam nezaboravan pogled na osvijetljeni praški dvorac Hradčane.

Sve ponude sa portala Citydeal.ba možete kupiti online preko naše web stranice www.citydeal.ba, uplatnicom, gotovinom ili kartičnim plaćanjem na prodajnom mjesto u BBI Shopping centru (prizemlje).
Pametno kupujte i značajno uštedite samo uz Vaš Citydeal!

Ne propustite