NOVI.BA OTKRIVA Zašto Dodik i Ivanić idu u Beograd: Vučić će ih iskoristiti da izazovu krizu u BiH i pomognu mu da u kampanji pridobije glasove srbijanskih radikala!

Aktuelno
NOVI.BA OTKRIVA Zašto Dodik i Ivanić idu u Beograd: Vučić će ih iskoristiti da izazovu krizu u BiH i pomognu mu da u kampanji pridobije glasove srbijanskih radikala!
Vučiću je kriza koju žele napraviti Ivanić i Dodik u BiH idealan šlavort za predsjedničku kampanju koju je započeoi u kojoj mora pridobiti glasove radikala. Vučić će, iako svjestan krivice Beograda i činjenice da se pravni proces može osporiti samo na sudu, dodatno podići tenzije, jer mu to odgovara u borbi za apsolutnu vlast u Srbiji.

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, potvrđeno je Srni u Vučićevom kabinetu. Sastanak će se održati oko 14.00 časova.

Premijer Srbije ranije je najavio da će najkasnije do srijede, 22. februara razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije iz Republike Srpske o najavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije. Novi.ba otkriva pozadinu Vučićevog uplitanja i njegove motive da uprkos hladnim odnosima primi dvojac iz RS. 

Prošli put kada su Ivanić i Dodik bili kod Vučića, predsjednik RS je sastanak napustio razočaran odbijanjem Vučića da podrži referendum o odluci Ustavnog suda BiH. Međutim, sada kako saznajemo iz izvora u Beogradu neće biti tako.

Vučiću je kriza koju žele napraviti Ivanić i Dodik u BiH idealan šlavort za predsjedničku kampanju koju je započeoi u kojoj mora pridobiti glasove radikala. Vučić će, iako svjestan krivice Beograda i činjenice da se pravni proces može osporiti samo na sudu, dodatno podići tenzije, jer mu to odgovara u borbi za apsolutnu vlast u Srbiji.

- Aktuelni srbijanski premijer će iskoristiti Dodika i Ivanića - ali ih u odnosu prema međunarodnoj zajednici kad bude trebalo neće podržati - i dati im vjetar u leđa da blokiraju procese u Bosni i Hercegovini kao tobožnji zaštitnici Srbije. On će na tom osnovu prikupiti dodatne glasove radikala koji su podržavali Nikolića, a kojih u srbijanskm naprednjacima ima nemali broj. Kada Vučić pobjedi i balon se ispuše na vjetrometini će ostati samo lideri Bosanskih Srba, i oni će snositi posljedice izazivanja krize - pojasnio nam je diplomatski izvor iz Srbije.

On isključuje mogućnost sa Vučić dirigira dosadašnjim potezima Dodika i Ivanića odnosno da ih u cijelosti kontrolira.

- Prije bi se reklo da će on iskoristiti poklon koji mu je došao u kampanji i sada kada mu je skinut oreol Šešlja i radikala, može ponovo zaigrati na nacionalističku kartu. To mu niko u velikim prijestolnicama neće zamjeriti jer svima je u interesu da on pobjedi na izborima - navodi naš izvor.  

Ne propustite